De Rechterstraat is afgerond, maar de herinrichting van de Stationsstraat laat nog op zich wachten. (Bas van den Biggelaar).
De Rechterstraat is afgerond, maar de herinrichting van de Stationsstraat laat nog op zich wachten. (Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Buurt Stationsstraat ziet herinrichting vertragen en vreest keerlus

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

De herinrichting van de Rechterstraat is klaar, maar in het verlengde daarvan laat aanpak van de Stationsstraat op zich wachten. De gemeente Boxtel wil het plan aanpassen dat Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) medio 2019 presenteerde. De buurt kreeg te horen dat een keerlus wordt overwogen, maar ziet dat niet zitten. 

Volgens verkeerswethouder Fred van Nistelrooij (INbox) zijn de omstandigheden gewijzigd. De komst van de Vincentiuswinkel medio 2020 wierp een nieuw vraagstuk op rondom het laden en lossen in de voetgangerspromenade tussen de Zwaanse Brug en Prins Bernhardstraat. Vooral de kringloopwinkel heeft behoefte aan de aan- en afvoer van goederen. Volgens Van Nistelrooij botst die functie met wensen uit de omgeving.

Momenteel is de wethouder opnieuw in gesprek met de buurt. Oók met burgerinitiatief STS. Die wil dat vracht- en bestelwagens om de winkels te bevoorraden aan de promenade aan de ene kant oprijden en aan de andere kant verlaten. Nu moeten deze voertuigen nog keren omdat op het kruispunt bij de Zwaanse Brug paaltjes staan. ,,Dit is een serieus onderzoek waard”, vindt voorzitter Pieter Tielen van STS. ,,Een en ander kan worden gereguleerd met kentekenscanners zoals in de Rechterstraat.” 

VERKEERSLUS

STS wilde eerst vrachtverkeer weren uit de straat, maar heeft sinds de komst van Vincentius haar standpunt herzien. ,,De winkeliers zitten nu wat het laden en lossen betreft op één lijn met de bewoners”, zegt verhuurder Tim Ras, die samen met voorzitter Toon van der Sloot van de Vincentiusvereniging de winkeliers vertegenwoordigt. Echter, de gemeente Boxtel ziet vrachtverkeer dat op het kruispunt bij de Zwaanse Brug de Stationsstraat in- of uitrijdt niet zitten. Verhuurder Ras snapt dat argument niet: ,,Vroeger reden er vrachtwagens op dat punt in én uit. Laten we het eens proberen”, gaf hij bij wethouder Van Nistelrooij aan. 

STS vreest echter dat de gemeente nu een keerlus in de Stationsstraat wil aanbrengen voor voertuigen die de winkels bevoorraden. Vrachtwagens rijden dan (net als nu) bij de Rabobank de promenade op. Zij zouden dan een rondje kunnen maken om via dezelfde route de weg weer te verlaten.

Zo’n fikse ingreep in het plan ondermijnt de opzet van STS volledig, stellen Tielen en medebestuurder Dik Bol. ,,De Stationsstraat is gewoon een lastige plek om te keren. We hebben zelf ook verkeerskundigen naar het idee van een keerlus laten kijken, die vinden het onveilig en zeer onverstandig”, vertelt Bol. De winkeliers houden de optie van een keerlus echter nog open, laat Ras weten.

Voordat Van Nistelrooij dieper ingaat op de opties die de gemeente voor ogen heeft, wil hij eerst met betrokken bewoners en ondernemers bespreken. ,,Dat vind ik de nette weg. Ik denk in ieder geval dat de situatie is op te lossen.”

De gemeente schrijft na de zomervakantie een nieuwe opdracht uit voor ‘de doorontwikkeling van het plan’. Van Nistelrooij: ,,Wat mij betreft kan er dan gas op worden gegeven. Gevraagd wordt ook om rekening te houden met de nieuwe Rechterstraat. Het moet geen lappendeken worden.”

Van Nistelrooij wil de herinrichting met onder andere STS tot een goed einde brengen, maar die stichting beraadt zich momenteel op haar rol. De bewonersgroep én de winkeliers zien vooralsnog echter nog kansen om (vooral voor het laden en lossen) met de wethouder tot een oplossing te komen. Wordt vervolgd...

OP DE FOTO’S: De herinrichting van de Rechterstraat is afgerond, maar die van de Stationsstraat laat nog op zich wachten. Stichting Toekomst Stationsstraat vreest dat er een keerlus komt. Zij ziet liever de vrachtwagens die de winkels bevoorraden, niet keren in de aanloopstraat naar het centrum. Deze zouden beter via de Molenstraat er weer uit kunnen (foto 2) of er daar juist in. (Bas van den Biggelaar).


STS: ‘’Ons herinrichtingsontwerp was voor 95 procent klaar’

Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) is teleurgesteld en verontwaardigd dat haar herinrichtingsplan zo lang op de plank blijft liggen. ,,Het is voor 95 procent af. Alleen details, zoals het type trottoirbanden, materiaalkeuze en enkele andere zaken moest de gemeente nog zelf regelen”, aldus voorzitter Pieter Tielen. 
Als reden voor het uitblijven van de aanpak wijst bestuurslid Dik Bol naar de overschrijding van een kwart miljoen voor de onlangs afgeronde herinrichting van de Rechterstraat. Volgens hem leidt dat nu tot een probleem bij de reconstructie van de Stationsstraat.
Diverse bewoners verenigden zich in 2017 in STS om een herinrichtingsontwerp te maken. Dat droegen zij medio 2019 over aan de gemeente, de raad trok er eind dat jaar zes ton voor uit. Volgens wethouder Fred van Nistelrooij komt dat bedrag in het jaar 2023 beschikbaar, maar hoeft de uitvoering niet tot dat jaar te wachten.
Vier jaar geleden reserveerde de gemeente 50.000 euro voor het herinrichtingsplan. Uit dat potje betaalde Boxtel de kosten die STS maakte. 39.000 euro daarvan is besteed aan een ontwerp voor het voetgangersdeel, het overgebleven bedrag was voor een ontwerp van de rest van de Stationsstraat. Van dat laatste deel ziet STS nu af, mede door de moeizame samenwerking met Boxtel.
Vruchteloos waren de gesprekken tussen STS en de gemeente echter niet. De Stationsstraat wordt in ieder geval geen eenrichtingsweg voor personenauto’s. En bezoekers die hun voertuig kort parkeren (om iets op te halen of weg te brengen) moeten worden geweerd. Bewoners kunnen voertuigen op eigen terrein blijven parkeren.

Afbeelding