Cartoon die Maarten Melis in het najaar van 2018 maakte voor Brabants Centrum als gevolg van toename van het vliegverkeer.
Cartoon die Maarten Melis in het najaar van 2018 maakte voor Brabants Centrum als gevolg van toename van het vliegverkeer.

Ook Boxtel ageert tegen uitbreiding burgervluchten

Algemeen Nieuws (c)

Als in toekomst minder straaljagers boven deze regio gaan vliegen, mogen er niet meer passagierstoestellen het luchtruim doorkruisen. Het college van B en W van Boxtel onderschrijft deze oproep die ook andere gemeenten rondom Eindhoven doen aan het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W).

Boxtel wil, net als andere gemeenten in de regio, dat Eindhoven Airport zich houdt aan de doelstelling om over tien jaar 30 procent minder geluid te produceren ten opzichte van 2019. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wil militaire oefeningen die de Koninklijke Luchtmacht vanaf Eindhoven Airport uitvoert, in 2023 naar Noord-Nederland verplaatst hebben. Dit zorgt voor minder overlast in deze regio. Tegelijkertijd wil het Rijk echter een vierde aanvliegroute voor Schiphol realiseren: vanuit Zuidoost-Nederland naar de luchthaven bij Amsterdam. Dat is mogelijk omdat door het vertrek van de gevechtsvliegtuigen meer plek ontstaat in het Brabantse luchtruim. 

Eerder bracht Pieter van Geel als voorzitter van het zogeheten Luchthaven Overleg Eindhoven (LEO) een advies uit over de toekomst van het vliegveld, waaronder de geluidreductie. Dat advies is door het Rijk overgenomen. 

GEZONDHEID

Unaniem zijn de lokale overheden rondom Eindhoven het eens dat de adviezen van LEO overgenomen moeten worden. Dat is ook gezamenlijk gecommuniceerd naar de minister. Daarnaast vragen de gemeenten van het ministerie om de gezondheidseffecten van het vliegverkeer in beeld te brengen. 

Bovendien stellen de gemeenten de berekeningen van stikstof ter sprake. Zij dienden een zienswijze in op een besluit van het ministerie. Daarmee kreeg Eindhoven Airport een vergunning voor de Wet natuurbescherming, waarmee er weer jaarlijks 43.000 vliegbewegingen voor passagierstoestellen mogelijk zijn. Eerder werd dit aantal tot en met 2022 bevroren op maximaal 41.500. De vergunning gaat echter alleen uit van de stikstofeffecten in een straal van vijf kilometer rondom het vliegveld. Inmiddels is ook een meetpunt in Boxtel geïnstalleerd om de stikstofneerslag in kaart te brengen. Onderzoeksbureau TNO uit Den Haag brengt jaarlijks de resultaten in beeld en werkt hiervoor samen met de GGD. 

AFWACHTEN...

De gemeenten die bezwaar maken kunnen nu alleen afwachten wat er gaat gebeuren met de natuurvergunning. Daarnaast houden zij een vinger aan de pols met betrekking tot de ontwikkelingen van Eindhoven Airport, dat voor 51 procent in bezit is van de Schiphol Groep. Overige eigenaren zijn de provincie en de gemeente Eindhoven.