Motorcrosser Kay Karssemakers uit Boxtel won in een snikheet Griekenland de derde plak in het WK voor junioren in de klasse 125cc. Het is zijn vierde podiumplaats sinds hij de sport professioneel is gaan beoefenen. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Kay Karssemakers in zinderende hitte naar derde plek op WK

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Het Boxtelse motorcrosstalent Kay Karssemakers (16) heeft dit weekend de derde plek veroverd tijdens het FIM Junior Wereldkampioenschap 125cc. Namens zijn team Husqvarna SKS Racing eindigde hij op het podium na een spannende race in de zinderende hitte in de Griekse stad Megalopolis.

Kay reed zaterdag onder extreem warme omstandigheden op het motorcrosscircuit eerst de kwalificaties. Hij zette een scherpe tijd neer, waardoor hij voor beide manches op zondag een ideale startplaats uit kon kiezen.

DOMME FOUT

Na een goede start van de eerste manche begon Kay op een tweede plaats aan de wedstrijd. ,,Ik kon leider Hakon Osterhagen direct goed volgen. Door een domme fout in de tweede ronde gleed ik op het gladde circuit weg en kwam ten val. Daardoor moest ik vanaf een veertiende plaats terug naar voren zien te komen”, vertelt de Boxtelaar aan. Hij klom nog op naar de zesde plaats, maar viel toen opnieuw omdat hij naar eigen zeggen ‘te graag wilde’. Hij werd in deze eerste manche uiteindelijk zevende. ,,Maar er had veel meer ingezeten’’, aldus Karssemakers.

RODE VLAG

De Boxtelse motorcrosser was vastberaden om in de tweede manche beter te eindigen. Wederom ging hij goed van start en streed hij vooraan mee om de eerste plekken. Na twee bochten had hij de derde plaats in handen en reed het gat dicht tot aan de twee kopmannen. Nadat hij de tweede stek veroverde, begon Kay in te lopen op de leider. ,,Het gaf me het vertrouwen dat ik iets moois kon laten zien. Vijf ronden heb ik aan het wiel gereden, maar toen maakte ik een fout en verloor hem uit het vizier. Ook de derde man passeerde mij uiteindelijk.” Vanwege een valpartij elders op het circuit kwam de rode vlag en eindigde de crosser als derde.

VIERDE PODIUM

De uitslagen bleken echter voldoende voor eremetaal. Voor Kay is de derde plek zijn vierde podiumplaats in zijn cross-carrière. Eerder behaalde hij al een keer goud (65cc in 2015) en twee keer brons (85cc in 2017 en 2018). Na dit weekend kan hij daar dus nog een keer brons aan toevoegen, maar dan voor de 125cc.

De Boxtelaar concentreert zich nu weer voor het EK, waar hij ook de derde plek bezet. De volgende wedstrijd is op 2 september in het Duitse Teutschenthal.

OP DE FOTO’S: Motorcrosser Kay Karssemakers uit Boxtel won in een snikheet Griekenland de derde plak in het WK voor junioren in de klasse 125cc. Het is zijn vierde podiumplaats sinds hij de sport professioneel is gaan beoefenen. (Foto: eigen collectie).

Kay Karssemakers (rechts) uit Boxtel won in een loeiheet Griekenland de derde plak in het WK voor junioren in de klasse 125cc. (Foto: eigen collectie).