...KOEN DE KORT...           (Foto: Peter de Koning).
...KOEN DE KORT... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Koen de Kort stopt als topsporter, maar blijft actief in wielrenwereld

Algemeen Liempde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

De Liempdse wielrenner Koen de Kort (38) stopt als topsporter. Hij gaat binnen zijn ploeg aan de slag als support manager. Dat maakte Trek-Segafredo deze week bekend. De beslissing om definitief van zijn fiets te stappen komt niet onverwacht. Eind juni raakte De Kort een deel van zijn hand en een aantal vingers kwijt door een ongeval met een zandbuggy in Andorra, waar hij woont. 

Dat de oud-Liempdenaar de knoop over het verloop van zijn carrière al zo snel heeft doorgehakt, komt als een verrassing. De Kort heeft immers zeventien jaar van zijn leven als professioneel wielrenner doorgebracht. De verwachting was dan ook dat hij nog wat langer de tijd zou nemen om na te denken over het verdere verloop van zijn loopbaan. 

Zijn team Trek-Segafredo stond echter niet te kijken van de snelle keuze van De Kort: ,,Waar de meeste renners kort na een dergelijk ernstig ongeval de sport tijdelijk de rug toekeren, was het voor De Kort al direct helder wat hij wilde gaan doen. Samen met monteur Glen Leven start hij vanaf november als Team Support Manager. In die rol is hij verantwoordelijk voor inkoop, testen, verspreiden en onderhoud van alle racematerialen voor de mannen- en vrouwenteams van Trek-Segafredo”, geeft zijn wielerploeg aan.

DOMPER

De Kort zou na dit seizoen sowieso al zijn wielrenfiets aan de wilgen hangen, maar had nog graag zijn carrière afgesloten met een grote ronde. ,,Het Nederlands Kampioenschap als laatste race was wel een beetje onverwacht. Ik was liever gestopt in het bijzijn van familie en vrienden, dus wat dat betreft is dit wel een domper. Maar aan de andere kant: ik ben 38 en heb veel gedaan en bereikt in de sport. Daar ben ik ook trots op. Dat ik nu in een andere rol mijn team kan ondersteunen, vind ik een mooie vervolgstap”, aldus De Kort. 

De Liempdenaar wil zijn ervaring als wielrenner gebruiken om de renners uit zijn team van de beste materialen te voorzien. ,,Deze baan had ik ook al voor mijn ongeval op het oog. Ik kan nu de twee werelden die ik interessant vind (wielrennen en zijn studie sportmanagement - red.) combineren. Dat ik dit mag gaan doen, na een gebeurtenis die mijn leven op z’n kop heeft gezet, geeft me veel zelfvertrouwen.”

CARRIÈRE

De Liempdenaar koos 25 jaar geleden voor de wielersport. De doorkomst van de Tour de France door zijn woonplaats Liempde spoorde die keuze aan. Vervolgens won hij op jonge leeftijd Parijs-Roubaix en klom hij op in de wielerwereld. In het peloton groeide hij uit tot een renner die in de schaduw aan het succes stond van onder meer acht sprintzeges van Marcel Kittel in de Tour de France. De laatste jaren was de Liempdenaar wegkapitein bij zijn huidige team Trek-Segafredo.