Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Vakantiebaantjes: Floortje uit Esch geniet van Ons Café (en haar zuurverdiende centen)

Algemeen Esch (c) Nieuws (c)

De zomervakantie: voor velen een periode om lekker een paar weken weg te gaan en te ontspannen, ook al zijn er nog altijd veel restricties vanwege de pandemie. Voor jongeren is het echter ook een ideaal moment om wat (extra) geld te verdienen. Brabants Centrum spreekt de komende weken met jeugd over hun vakantiebaantje. Met de vijftienjarige Floortje Hulsbosch bijvoorbeeld, die in de keuken van Ons Café in Esch aan de slag is gegaan.

Zaterdagmorgen. Het is nog rustig op het terras van het Essche eetcafé, maar Floortje zit er energiek bij. Ze is net terug van een weekje Renesse en gaat er sinds deze week weer met frisse moed tegenaan. 

Een kleine vier maanden geleden vroeg ze aan eigenaar Michel van der Sande, die praktisch haar achterbuurman is, of hij nog personeel kon gebruiken. Dat was het geval, maar als vijftienjarige in de horeca is de bar nog verboden terrein, net zoals (alcoholische) drankjes uitserveren. Dus begon Floortje in de keuken.

,,Ik heb altijd gezegd dat ik ooit nog eens bij Ons Café wilde gaan werken. Waarom? We kennen Michel al lang en steeds als ik er voorbij kom, is het gezellig. Daarnaast werken mijn broer en een vriendin hier ook”, legt de jonge Essche uit. 

SOCIAAL CONTACT

Zodra ze zelf geld mocht gaan verdienen, is Floortje aan de slag gegaan; niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Ze heeft nog een half jaar bij de Jumbo-supermarkt in Vught gewerkt, maar dat lag haar niet: ,,Zelfs hier in de keuken heb ik meer sociaal contact met mensen dan bij het vakkenvullen. Dat viel me wel een beetje tegen. Ik ben dus blij dat ik de overstap naar de horeca heb gemaakt, dat bevalt mij een stuk beter.”

In de zomervakantie werkt ze een kleine 25 uur per week in de Essche zaak. Vanwege haar leeftijd mag ze maar tot een uur of acht in de avond werken. ,,Dat is eigenlijk nog wel relaxed; dan kan ik bijvoorbeeld zaterdagavond toch nog naar vriendinnen. Maar dat zal wel anders worden als ik ook achter de bar mag gaan staan”, beseft Floortje maar al te goed. 

Dat ze in elk geval tot haar zestiende verjaardag nog aan de keuken is gebonden, vindt de Essche tiener niet zo erg. ,,Ik ben pas begonnen en ik leer hier echt zoveel. Voorlopig kan ik m’n ei hier dus wel kwijt.” 

CORONA

De coronacrisis zorgde ook voor een paar veranderingen bij Ons Café. Voorheen was de menukaart beperkt, maar in de tijd dat de horecazaken dichten moesten blijven, heeft uitbater Van der Sande een en ander toegevoegd aan zijn formule. Hij nam het menu onder handen genomen, opende een ijsloket naast de kroeg en tuigde een bezorgdienst op. 

Voor die bezorging heeft Van der Sande ook personeel in huis, maar aan Floortje is dat niet besteed, vindt ze zelf: ,,Dat is echt niet mijn talent. Ik woon al mijn hele leven in Esch, maar straatnamen kan ik niet onthouden. Laat mij maar lekker in de keuken staan, dan kan ik bijvoorbeeld een eigen twist geven aan de broodjes of salades. Dat vind ik leuk om te doen.” 

Een grote hekel heeft ze aan afwassen. Er is een vaatwasmachine aanwezig, maar die vult zich niet vanzelf. ,,Het hoort bij het werk en alles moet natuurlijk ook weer worden schoongemaakt. Poetsen of mijn werkplek opruimen vind ik daarentegen wel weer leuk. Ik ben een opgeruimd persoon, al zeg ik het zelf.”

HORECAHUMOR

Er gebeurt volgens Floortje eigenlijk altijd wel wat tijdens haar werk. Niet altijd op een leuke manier overigens: ,,Als ik stress heb, kan ik soms een beetje onhandig worden. Dan wil er wel eens iets uit mijn handen schieten. Dat gebeurde onlangs met een bak marinade voor de spareribs. Ik zat natuurlijk helemaal onder, net als de rest van de keuken. Mijn collega’s vonden dat uiteraard wel grappig, ik toen niet. Maar intussen kan ik er wel om lachen.”

In de horeca is het, zeker tijdens de drukke momenten, hard werken. Dat wil niet zeggen dat er nooit tijd is voor wat ontspanning of een geintje. Uitbater Van der Sande is volgens Floortje de grootste grappenmaker van iedereen. ,,Laatst vroeg hij aan me of ik ook geluid of muziek uit de koelkast hoorde komen. Ik hoorde helemaal niks. Toen trok hij de koelkast open, pakte er het kuipje boter uit en zei: ‘Ah, dat is natuurlijk de BlueBand’. Iedereen natuurlijk hard lachen, want ik snapte hem niet meteen”, vertelt ze grinnikend. 

INSTRUCTIES

Naast dat ze af en toe toe voor de gek worden gehouden, weten de achttien medewerkers van Ons Café wel wat ze aan hun baas hebben, vindt Floortje. ,,Michel is eigenlijk altijd wel ergens bezig, maar hij helpt je altijd als je dat nodig hebt. We mogen onze gang gaan, leren en ontdekken, al hangen er in de keuken wel overal instructies”, zegt ze lachend. ,,Maar Michel laat het ook weten als het even niet goed gaat of als het tempo omhoog moet. Dan legt hij helder uit wat er beter kan. Daarnaast weet hij het team ook altijd te motiveren en de sfeer erin te houden. Eigenlijk kan ik me geen betere baas voorstellen.” Op de vraag of ze dit van hem moest zeggen in het interview moet ze lachen: ,,Nee, dat hebben we niet afgesproken. Dat vind ik echt.” 

GENIETEN

Met het geld dat ze nu verdient met haar vakantiebaantje, spaart ze voor een tripje naar Parijs met haar moeder. ,,Ik heb net m’n vmbo-diploma behaald en na de zomer ga ik modemanagement studeren aan het Summa College in Eindhoven, dus een stedentrip naar de modestad van Europa zag ik wel zitten. Kan ik met mama lekker gaan shoppen”, vertelt ze glunderend. ,,Ik geniet sowieso altijd extra van spullen als ik er hard voor heb gewerkt. Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik mijn eigen geld verdien. Die raad heb ik van hen overgenomen. Als je niet werkt, kun je ook niets kopen.”

OP DE FOTO: Floortje Hulsbosch kan prima uit de voeten in de keuken van Ons Café in Esch. Daar maakt ze broodjes voor de lunch (foto boven) en serveert ze ijsjes die mensen komen halen (foto onder). (Foto’s: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding