Afbeelding

Vion helemaal niet meer ruiken is volgens gemeente onmogelijk

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Raakt Boxtel ooit nog verlost van de geurtjes afkomstig van varkensslachterij Vion? Vergeet het maar, zegt het college van B en W. ,,Het is onze wens om Vion niet meer te ruiken, maar realistisch gezien is dit onmogelijk”, geven burgemeester en wethouders als antwoord op vragen van de fracties D66 en PvdA-GroenLinks. 

Volgens het dagelijks bestuur van de gemeente doet de Boxtelse vleesverwerker al alles wat zij wettelijk gezien moet doen om stankoverlast te voorkomen. Maar de omgeving volledig verlossen van geur is vooralsnog een utopie: ,,Er zijn geen technieken die dat volledig reduceren. Daarnaast zullen er altijd activiteiten bij Vion plaatsvinden waarbij geur vrijkomt.”

Het college geeft aan dat de slachterij voldoet aan alle eisen uit de vergunningen, maar dat Vion wel bereid is om meer maatregelen te nemen. ,,Dat is het bedrijf juridisch gezien echter niet verplicht”, laten B en W beide fracties weten.

De partijen willen graag weten hoe het staat met de aanpak van het geurprobleem. De fracties stellen dat van de motie ‘Overlast Vion’ die twee jaar geleden is aangenomen door de Boxtelse gemeenteraad, nog maar weinig concrete maatregelen zichtbaar zijn. Een lokaal geurbeleid opstellen, zoals PvdA-GroenLinks en D66 voorstellen, heeft volgens het college geen zin omdat de provinciale regels al tot de strengste in het land behoren.

VERTRAGING

De Boxtelse vleesverwerker wil wel meewerken aan het terugdringen van de stank en besloot vorig jaar dat er een hogere schoorsteen op het pand aan Boseind op bedrijventerrein Ladonk moet komen. Die moet de geuren die nog overblijven na de chemische en biologische luchtwasser hoger de atmosfeer in stuwen, waardoor geurdeeltjes verdund worden en er dus minder te ruiken valt. 

Wanneer de schoorsteen wordt gebouwd is volgens het college afhankelijk van de procedures die doorlopen moeten worden: ,,Als mensen naar de Raad van State stappen, kan de uitvoering zomaar jaren vertraging oplopen. Als gemeente kunnen en zullen wij niet van Vion verlangen dat zij maatregelen treft waar zij niet toe verplicht is. Het risico bestaat dan dat deze later weer teruggedraaid moeten worden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.”

OP DE FOTO: De schoorsteen van Vion moet een stuk hoger om de stankoverlast te verminderen. Niet iedereen ziet heil in deze oplossing. (Foto: Peter de Koning).