Burgemeester Jan Pommer (links) en voorzitter Jan Uijlings van stichting Hartwacht in Sint-Michielsgestel stellen de AED aan de voorzijde van dorpshuis De Kei in Gemonde in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx).
Burgemeester Jan Pommer (links) en voorzitter Jan Uijlings van stichting Hartwacht in Sint-Michielsgestel stellen de AED aan de voorzijde van dorpshuis De Kei in Gemonde in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Stichting Hartwacht vervangt al de eerste AED’s in Gemonde

Algemeen Gemonde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Gemonde was in 2015 het eerste dorp binnen de gemeente Sint-Michielsgestel dat een dekkend netwerk van toegankelijke automatische externe defibrillators (AED’s) had. Omdat de apparaten slechts tien jaar meegaan, is de Stichting Hartwacht de toestellen nu al aan het vervangen.

In totaal hangen er in het dorp elf AED’s. Die zorgen er samen voor dat als er iemand in Gemonde een hartstilstand krijgt, er binnen zes minuten hulp kan zijn. Omdat het apparaat een elektrische schok moet toedienen aan het slachtoffer, zijn de accu’s relatief snel aan vervanging toe. Daarom zijn de eerste AED’s al vernieuwd.

VIJF JAAR VEILIG

De huidige AED’s zijn mede betaald door de Parochiële Caritas Instelling (PCI) en de Ondernemersvereniging Gemonde. Nu heeft de stichting de samenwerking gezocht met wederom de PCI, maar ook Gimmesch Doel en de Hartstichting. ,,Zij zorgen er voor dat Gemonde ook de volgende vijf jaar Hartveilig blijft”, aldus voorzitter Jan Uijlings van stichting Hartwacht. Hij vervolgt: ,,Daarnaast zijn we blij dat de vrijwilligers binnenkort weer op herhalingscursus mogen, nu de coronamaatregelen dat weer toestaan.”

Een nieuwe AED kost zo’n 2.000 euro, inclusief de buitenkast. Dit is nog zonder de jaarlijkse kosten voor onderhoud en verzekering. Alles bij elkaar gaat het om een flink bedrag volgens de voorzitter. Voor de andere dorpen van de gemeente Sint-Michielsgestel wordt nog naar middelen gezocht.

Meer informatie over de AED’s of voor het aanmelden als reanimatievrijwilliger mail naar info@hartwachtsmg.nl..

OP DE FOTO: Inmiddels oud-burgemeester Jan Pommer (links) en voorzitter Jan Uijlings van Hartwacht hingen in 2015 een AED op bij dorpshuis De Kei. Inmiddels zijn hier appartementen gekomen. (Foto: Gerard Schalkx).