Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

Andere regels buitengebied Esch hebben geen gevolgen voor Boxtel

Algemeen Esch (c) Nieuws (c)

Boxtel ondervindt vrijwel geen negatieve gevolgen van het bestemmingsplan buitengebied, dat de gemeente Haaren vlak voor haar eigen opheffing nog vaststelde. Het college van B en W besloot daarom om het bij de Raad van State ingestelde beroep in te trekken.

Omdat het voor de ontvangende gemeenten Boxtel, Oisterwijk en Vught niet duidelijk was welke gevolgen een ander bestemmingsplan voor hen had, besloten ze samen beroep aan te tekenen, in de hoop het plan terug te draaien. 

Esch, en dus ook haar buitengebied, is sinds 1 januari samengevoegd bij Boxtel. Het toenmalig college was bang dat er door het vastgestelde bestemmingsplan te grote verschillen met de eigen regelgeving zouden ontstaan. De vernieuwde regelgeving is sinds 1 januari ook van kracht, omdat er bij de rechter geen tussenoplossing is aangevraagd. Dat hadden Boxtel, Oisterwijk en Vught voor het einde van het jaar moeten doen, maar werd uiteindelijk vergeten.

Wethouder Wim van der Zanden heeft de stukken nog eens goed bekeken en constateert dat ‘de mogelijke negatieve ruimtelijke effecten minimaal zijn’.

REGIE

De gemeente Haaren wilde met de aangepaste regelgeving stoppende boeren buiten de bebouwde kom meer mogelijkheden bieden. Zo zouden die bijvoorbeeld leegstaande stallen om kunnen toveren tot een autobedrijf of huisvesting voor arbeidsmigranten. Iets wat Boxtel juist niet wil. Nu blijkt dat de meeste ruimere mogelijkheden niet rechtstreeks uitvoerbaar zijn. Als iemand een stal wil ombouwen tot een horecapunt, moet nog steeds het bestemmingsplan gewijzigd worden en daarvoor moet de gemeente Boxtel akkoord geven.  ,,Het college heeft dus nog voldoende regie en de mogelijkheid om eigen invulling te geven aan de gestelde voorwaarden”, aldus de wethouder. 

Met het intrekken is tevens een vreemde situatie voorkomen. Boxtel zou immers tegen zichzelf in beroep gaan, omdat Esch nu bij de gemeente hoort. Het bestemmingsplan Buitengebied Haaren is overigens nog niet onherroepelijk omdat een aantal milieugroeperingen nog wel bezwaren heeft lopen bij de Raad van State.

OP DE FOTO: In het buitengebied van Esch gelden iets andere regels dan in Boxtel of Liempde vanwege een vernieuwd bestemmingsplan dat de gemeente Haaren en vlag voor de opsplitsing nog doorheen drukte. De gevolgen blijken echter mee te vallen. (Foto: Carry Dirkx, 2018).