Er komen tot drie keer meer goederentreinen door Boxtel dan is afgesproken. Dat moet afgelopen zijn, vindt de gemeenteraad. (Foto: Peter de Koning, 2016).
Er komen tot drie keer meer goederentreinen door Boxtel dan is afgesproken. Dat moet afgelopen zijn, vindt de gemeenteraad. (Foto: Peter de Koning, 2016). Foto: Peter de Koning

RAAD UNANIEM ACHTER BETOOG JAN BAKX

'Aantal goederentreinen in Boxtel moet omlaag'


RENS VAN DEN ELSEN

Het protest van Boxtelaar Jan Bakx tegen de toename van goederentreinen (die onder meer giftige stoffen vervoeren) door Boxtel wordt overgenomen door de voltallige gemeenteraad. Die riep het college van B en W vorige week op om een vuist te maken bij de landelijke overheid om dit probleem aan te pakken. Het risico van grote ongelukken neemt steeds verder toe en dat moet stoppen, vinden alle fracties.

Bakx hield twee weken geleden een vurig pleidooi in de raadzaal waar hij ooit zelf als politicus actief was. Hij wees de fracties op de gevaren en de overlast van goederenvervoer door een dorp als Boxtel. Dat deed hij namens het Landelijk Platform Overlast Goederentreinen.

GROTERE RISICO'S

Een week later riep de gemeenteraad met een unaniem gesteunde motie B en W op om samen met andere gemeenten en partijen hun stem te laten horen bij de landelijke overheid. ,,Het is duidelijk dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor nu al enorm is en alleen nog maar zal toenemen. De risico's worden dus ook groter", lichtte fractievoorzitter Gerlof Roubos van Balans vorige week de motie toe. Het is volgens hem, en al zijn raadscollega's, dan ook duidelijk dat dit breed kenbaar wordt gemaakt. Boxtel kan daarbij aansluiten bij onder meer de gemeente Eindhoven en andere Brabantse gemeenten aan het spoor. Volgens Roubos heeft de burgemeester van Halderberge samen met de regio Drechtsteden al van zich laten horen: ,,Het is tijd dat Boxtel dit ook gaat doen."

NIET GERUSTGESTELD

Verkeerswethouder Fred van Nistelrooij liet weten blij te zijn met de motie van de raadsfracties, die - niet verrassend - zonder tegenstemmen werd aangenomen. Hij gaf tevens aan dat de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat onlangs in de Tweede Kamer verantwoording heeft afgelegd over het spoorvervoer in 2020. ,,Dat heeft ons niet gerustgesteld. Deze motie en die verantwoording bieden meer dan genoeg aanknopingspunten om dan ook nu te reageren richting het ministerie", aldus de wethouder.

Het samen optrekken met alle betrokken partijen in dit dossier vindt volgens Van Nistelrooij ook al plaats. ,,Hiervoor is bovendien een voorstel in voorbereiding, waarmee we een vuist kunnen maken naar Den Haag", gaf hij aan.

Er staat tevens een informatiebrief voor gemeenteraad in de steigers. De wethouder hoopte deze nog voor het zomerreces rond te sturen, maar dat bleek niet haalbaar. Van Nistelrooij: ,,De motie is feitelijk overbodig, maar steunt ons inde reactie richting Den Haag."