Afbeelding
Foto:

TOOF PET de TOVERPET: DE POES


VOORLEESVERHAAL| JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Julia Duijghuisen (5 jaar) Toof Pet op.

Julia is stapelgek op poezen. Een poes als huisdier is onmogelijk met drie honden thuis. ‘Die honden zijn níet stapelgek op poezen!’, legt papa Teun uit. Met haar mooie, rode haren zou ze best wel eens een rode poes willen zijn. Rode poezen vindt zij het leukst en allerliefst. Zij is met papa in het centrum van Boxtel. 


Julia heeft Toof Pet op haar hoofd en zij ziet een rode kat lopen. Snel zegt zij de toverspreuk: ‘ ‘Toof, opgelet! Voor die kat heb ik jou opgezet.’ Julia is ineens een rode poes met een pet op. Zij geeft papa een kopje langs zijn been en loopt daarna naar de rode kat aan de overkant van de straat. ‘Ik wacht hier bij de Blokker op jou’, roept papa nog.


Katten kunnen een mannetje of vrouwtje zijn. Een vrouwtjeskat noemt met 'een poes'. Een mannetjes kat noemt ment 'een kater'. ‘Miauw, hoi, ik ben Julia’, zegt ze tegen de kat. ‘Miauw, ik heet Rodie. Ik ben een kater’, antwoordt Rodie. ‘Julia, wat ben jij een mooie poes, miauw.’ ‘Waar woon jij?’, vraagt Julia. ‘Kom maar mee’, nodigt Rodie uit. 


Rodie loopt een steegje in en springt bovenop een schutting. Julia doet Rodie na en springt hem achterna. Ze lopen achter elkaar over het randje van de schutting naar het dak van een schuurtje. Van daar springt Rodie naar beneden een tuin in. Julia doet dat ook. ‘Zie je die deur daar?’, vraagt Rodie. Julia knikt. ‘Kijk, via dat kattenluikje kunnen we naar binnen. Kom mee!’ roept Rodie. 


Julia volgt Rodie naar binnen. ‘Die bak daar in de hoek is een kattenbak. Als je naar de WC moet, dan moet je daar in gaan zitten.' Toof vertelt dat katten altijd eerst met hun voorpoten een kuiltje graven, dan een poepje doen en dan het kuiltje weer dicht maken. Buiten doen ze dat in het zand, binnen doen ze dat in de kattenbak. ‘Kijk, dat is mijn voerbak. Daar krijg ik iedere dag water en een lekkere hap in.’


‘Wat krijg je te eten?’, vraagt Julia. ‘Ik krijg kattenbrokken, gemalen vlees en stukjes vis van mijn baasje. Maar als ik zelf een lekker hapje kan vangen eet ik dat ook op.’ ‘Wat vang je dan?’, vraagt Julia. ‘Een heerlijk muisje of een lekker vogeltje’, vertelt Rodie. ‘Daar ben ik best goed in want ik kan héél zachtjes sluipen. Ik kan erg goed horen en zien en ook best wel hard rennen. Aan mijn poten heb ik kromme, hele scherpe nagels, waarmee ik mijn prooi grijp en vasthoud.’


‘Wat doe jij het liefst?’, vraagt Julia. ‘Slapen!’, antwoordt Rodie. ‘Ik slaap wel zestien uur per dag, het liefst op warme en zachte plaatsen. Ik vind het heerlijk om bij iemand op schoot te liggen. Dat is lekker warm en zacht.’


‘Je geeft ook graag kopjes en je wrijft ook graag met jouw lijf langs iemand, hè?’, zegt Julia. Toof vertelt dat katten geurklieren hebben. Door hun geur over te brengen op mensen en voorwerpen, denken ze eigenlijk steeds: 'dat is van mij, dat is van mij en dat is ook van mij'.


‘Ik vind kleine poesjes zó lief’, zegt Julia. ‘Ik ook’, zegt Rodie. ‘Er groeien soms wel zeven kittens in de buik van de poes. Als die geboren worden zijn deze blind. Pas na 8 dagen doen ze de oogjes open.’ Toof vertelt dat de mama de katjes melk laat drinken en ze ongeveer acht weken verzorgt. Daarna vindt ze dat de katjes voor zichzelf moeten zorgen.


‘Hoe oud kan ik eigenlijk worden?’, vraagt Julia. ‘Wij kunnen wel 25 jaar oud worden’, zegt Rodie. ‘Oh, oh, ik hoor mijn baasje thuiskomen! Die houdt niet van vreemde katten. Je moet gauw weer naar buiten.’ Julia wrijft gauw met haar poot Toof Pet van haar kop. PATS BOEM! Julia is ineens weer terug bij papa Teun, die lief op haar heeft gewacht. 


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.