De rechterkant van het verhoogde platform met het beeld van Stop Voets, noemt de gemeente 'shared space'. Normaal gesproken kunnen voetgangers en fietsers hier gebruik van maken. In de zomermaanden echter, mogen horeca er hun terrassen plaatsen. (Foto: Pål Jansen).
De rechterkant van het verhoogde platform met het beeld van Stop Voets, noemt de gemeente 'shared space'. Normaal gesproken kunnen voetgangers en fietsers hier gebruik van maken. In de zomermaanden echter, mogen horeca er hun terrassen plaatsen. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

Hoe te fietsen over de Markt: route roept vragen op

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

Het is intussen anderhalf jaar geleden dat Boxtelaar Ton van Uden van zijn fiets kukelde nadat hij op het verkeerspaaltje botste bij het beeld van Stop Voets op de Markt. Hij raakte even buiten westen en zijn oogkas en jukbeen liepen breuken op. Sindsdien wil hij dat er iets aan de verkeerssituatie gedaan wordt. Maar de gemeente is dat niet van plan en zegt dat Van Uden de verkeerde route nam. Maar is dat wel zo?

Kort na na de jaarwisseling in 2020 reed de in Boxtel-Oost woonachtige Van Uden ‘s avonds naar de Sint-Petrusbasiliek voor een koorrepetitie. Hij koos voor een route door onder meer de Rozemarijnstraat en over de Markt. Hij reed aan de noordzijde van het plein, dus aan de kant van onder andere restaurant Verde. 

Ter hoogte van dat horecabedrijf staat een verhoging op de Markt. Tussen dat platform en het terras staat een verkeerspaaltje, dat ook in de bestrating kan zakken. Maar dat was op dat moment niet het geval. Van Uden zag het ‘amsterdammertje’ over het hoofd ,,Ik smakte tegen de grond en raakte buiten westen”, vertelt Van Uden. De valpartij leidde tot breuken in zijn oogkas en jukbeen. ,,Met een ziekenhuisbezoek per ambulance en behoorlijke schade aan mijn fiets tot gevolg.” 

Van Uden stelde de gemeente Boxtel aansprakelijk. ,,Mede in de hoop dat er iets aan deze gevaarlijke situatie gedaan wordt.” Volgens de Boxtelaar was het paaltje slecht zichtbaar die avond. 

AFGEWEZEN

Na overleg met haar verzekeraar Achmea heeft de gemeente Boxtel de aansprakelijkheid echter afgewezen. Boxtel en Achmea vinden het verkeerspaaltje dankzij reflectoren en een lichtmast voldoende zichtbaar. Al gaf de verzekeraar wel aan dat de kleur van de paaltjes wegvielen tegen de grijze stenen en ‘inleidende markeringen’ ontbraken, die volgens de richtlijnen wel worden geadviseerd.

De gemeente stelt daarnaast ook dat Van Uden dezelfde route als het autoverkeer had moeten volgen. Vooral dat is vreemd: nadat de herinrichting van de Markt eind 2018 werd afgerond werd gesteld dat de kant waar Van Uden reed ook een fietsgedeelte is. De redactie van Brabants Centrum bracht op 17 januari 2019 de verkeerssituatie in beeld (zie plattegrond). Zo ook het deel hoe mensen kunnen fietsen. 

SHARED SPACE

Het blijft echter vaag wat nou precies de bedoeling is. ‘In principe’ volgen fietsers de rijbaan, stelt de gemeente nu. Aan de zijde van onder andere Deegeluk geldt ‘een soort shared space‘, volgens een woordvoerder. ,,Fietsers moeten daar rekening houden met voetgangers, elkaar en de objecten die her en der verspreid staan”, zegt zij. 

In het antwoord op de aansprakelijkheidsstelling van Van Uden, stelt Boxtel ook geen andere meldingen van incidenten te hebben ontvangen. Maar het kan ook zijn dat mensen die gewoon niet hebben doorgegeven, redeneert Van Uden. ,,Ik heb van horen zeggen dat er meerdere (wellicht minder ernstige) aanrakingen met het bewuste paaltje zijn geweest.”

De Boxtelaar roept mensen op zich bij hem melden. Hij denkt dat de gemeente de ernst van de situatie niet goed inschat. ,,Misschien hebben zij ook bewijzen van schade aan hun fiets die ze moesten laten repareren en deze al dan niet hebben kunnen verhalen op de verzekering.” Contact opnemen met Ton van Uden kan via telefoonnummer (0411) 67 42 06 of via e-mail: tvanuden7@gmail.com..

TERRASSEN

Overigens is de verkeerssituatie op dit moment niet van toepassing. Horecaondernemers hebben in het terrasseizoen, dat tot en met oktober loopt, de ruimte gekregen om hun buitentafels en -stoelen op het plein te plaatsen. Ook op het deel van de ‘shared space’. 

OP DE FOTO: De ruimte rechts van het ‘podium’ voor het terras van restaurant Verde is betiteld als ‘shared space’. Normaal gesproken kunnen voetgangers en fietsers hier gebruik van maken. In de zomermaanden echter, mogen horeca er hun terrassen plaatsen. (Foto: Pål Jansen).

KAARTJE: Een kaartje met de routing zoals deze begin 2019, kort na de opening van de vernieuwde Markt, werd uitgedragen door gemeente Boxtel. Het weggedeelte tussen E6 en E7, zeg maar de bij de terrassen aan de noordzijde, werd destijds aangemerkt voor wandelaars en fietsers. (Afbeelding: Daisy Renders).

Detail van een kaartje met de routing zoals deze begin 2019, kort na de opening van de vernieuwde Markt, werd uitgedragen door gemeente Boxtel. Het weggedeelte tussen E6 en E7, zeg maar de bij de terrassen aan de noorzijde, werd destijds aangemerkt voor wandelaars en fietsers. (Afbeelding: Daisy Renders).