Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Granaat uit WOII tot ontploffing gebracht in buitengebied Liempde

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

De granaat uit de Tweede Wereldoorlog die dinsdagmiddag werd gevonden nabij de Dommelbrug in de Liemdpse Molendijk, is geruimd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de blindganger tot ontploffing gebracht.

Deelnemers van een cursus van archeologieproject CARE ontdekten het explosief dinsdagmiddag met een metaaldetector. Er was op dat moment geen sprake van ontploffingsgevaar, wel werd de EOD op de hoogte gesteld. De politie heeft vervolgens de vondst eerst bevestigd en vormde de schakel met de EOD. De organisatie van het Care-initiatief markeerde de vondst met een lint en waarschuwde de deelnemers aan het project. 

De granaat werd ontdekt in een weiland bij de buurtschap Kasteren. Die locatie is in beeld vanwege het educatieve gemeenschapsarcheologieproject dat onder leiding staat van archeoloog Johan Verspay. Hij is maandag begonnen met de summer school, waarbij geïnteresseerden meer te weten te komen over de Slag om Boxtel die in 1794. Vermoedelijk op de plek in Kasteren (zie artikel links).

150 JAAR TE LAAT

In de cursus gaan de deelnemers zelf ook het veld in. Met metaaldetectors wordt gezocht naar objecten die kunnen duiden op de veldslag. Die sporen werden gevonden in de vorm van kogels afkomstig uit een musket, maar de apparatuur begon pas goed te piepen toen de granaat werd ontdekt (zie foto).

De melding van de politie dat de granaat is opgeruimd, kwam net te laat voor de krant van vandaag. Daar staat nog geschreven dat niet bekend is wanneer de EOD de bom zou verwijderen. Die informatie is inmiddels dus achterhaald.