Afbeelding
Foto: Eigen collectie

Romeinse boerderijen duiken op bij Essche Stroom

Algemeen Esch (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Onderdeel van een ‘nog niet voltooide mozaïek’. Zo noemen de medewerkers van Raap Archeologie de belangrijke Romeinse vondsten die zijn gedaan bij de Essche stroom. Tijdens de graafwerkzaamheden die daar in het kader van het verhogen van de keringen plaatsvinden, werden resten gevonden van wat ooit (waarschijnlijk) een Romeinse nederzetting was.

Al in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw werden op de Kollenberg en in Hoogkeiteren een van de rijkste Romeinse grafvelden van Nederland ontdekt. Het barnstenen beeldje van de wijngod Bacchus was destijds de meest bekende vondst, maar er lagen ook sieren en luxe glaswerk. Archeologen concludeerden toen al dat de graven waarschijnlijk deel uitmaakten van een rijkere nederzetting, maar sporen hiervan zijn nauwelijks teruggevonden. 

Tot nu. Want de werkzaamheden langs de Essche Stroom hebben een aantal historisch interessante zaken blootgelegd. Medewerkers Els Rondags en Jan Roymans van Raap Archeologie voerden op verzoek van waterschap De Dommel een onderzoek uit en stuitten op verschillende verkleuringen in de bodem. ,,Die duiden op kuilen waarin de houten palen voor een gebouw oorspronkelijk hebben gestaan. Scherven van aardewerken kruiken, borden en kookpotten van Romeinse makelij helpen vervolgens om informatie te krijgen over de datering en de functie van de verschillende gebouwen”, legt Rik Vaessen van Raap namens zijn collega’s (die op vakantie zijn) uit. 

BOERDERIJEN

Het onderzoek beperkte zich slechts tot de plek waar de dijken komen, maar de archeologen vermoeden dat er sporen van zeker twee grote boerderijen zijn aangetroffen. Dergelijke gebouwen waren circa 7,5 bij 15 à 25 meter groot en kenden een rij zware eiken staanders in het midden. De wanden waren van vlechtwerk en leem met daken van stro of riet. In een van de boerderijen is een potstal aangetroffen, waar de mest van vee werd opgevangen.

BEHOUDEN

Een vervolgonderzoek zit er volgens Vaessen niet in omdat er geen andere werkzaamheden gaan plaatsvinden: ,,Maar daardoor blijven eventueel nog aanwezige archeologische resten in de bodem behouden voor de toekomst.” De ontdekking is desalniettemin belangrijk, omdat het weer een aanvulling is op de ‘mozaïek’ van het rijke Romeinse cultuurlandschap in Esch. De vondsten versterken de mening van diverse Esschenaren dat er aan De Ruiting, naast de Essche Stroom niet gebouwd moet worden. Meer hierover op pagina 13.

OP DE FOTO: De donkere verkleuringen in het lichte zand duiden op sporen van wat vroeger een (Romeinse) boerderij is geweest. (Foto: Raap Archeologie).

Afbeelding
Afbeelding