Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Anniek en Meike zwoegen in de kwekerij, maar met veel plezier

Algemeen Nieuws (c)

De zomervakantie: voor velen een periode om lekker een paar weken weg te gaan en te ontspannen, ook al zijn er nog altijd veel restricties vanwege de pandemie. Voor jongeren is het echter ook een ideaal moment om wat (extra) geld te verdienen. Brabants Centrum spreekt de komende weken met jeugd over hun vakantiebaantje. Met Anniek Schoenmakers (18) en Meike van der Meijden (15) bijvoorbeeld, die bij tuinplantenkwekerij Nieuwelaar-Van der Mee aan de slag zijn gegaan.

Stekken, potten, wieden, knippen. Het zijn een aantal werkzaamheden die (oud)medewerkers van kwekerijen maar wat bekend in de oren klinken. Voor Anniek en Meike is het dagelijkse kost. Zij werken respectievelijk drie en anderhalf jaar in en rond de kassen van kweker Johan van der Mee op Tongeren. En nu de vakantie is aangebroken, maken ze uiteraard extra uren.

Het is hard werken, geven ze allebei aan, maar de twee laten graag de handjes wapperen. ,,Mijn ouders hebben ook een kwekerij (De Spankert - red.), dus ik weet hoe het hier aan toe gaat”, vertelt Meike, die in het vierde jaar vwo op het Jacob Roelandslyceum zit. Ze is bewust niet thuis gaan werken, maar een paar honderd meter verderop. ,,Hier zijn meer jongeren van mijn leeftijd, dat vind ik wel zo fijn. Plus ik wil niet voorgetrokken of anders toegesproken worden dan andere collega’s”, geeft ze aan.

Ook Anniek, die na de zomer naar het tweede jaar van de lerarenopleiding Pabo gaat, woont vijf minuten rijden van haar werk: ,,Ik kwam er vaak al op de fiets langs en mijn ouders kennen Johan en Chantal (zijn vrouw - red.) al langer. Dus de keuze was voor mij makkelijk toen ik een bijbaantje zocht.”

VAKKENVULLEN

De twee jongedames staan in deze vakantieperiode zo’n vier dagen op de kwekerij. Meestal ook op zaterdag. De dag begint dan vroeg, om half acht moeten ze aan de slag. ,,Maar we mogen van te voren aangeven of we tot twaalf, drie of vijf uur werken. Dat is zeker in het weekend wel fijn, omdat ik dan ‘s middags vaak een voetbalwedstrijd heb”, vertelt Meike. 

De werkzaamheden die de jongeren in de kwekerij verrichten, zijn best gevarieerd. Zeker in vergelijking met het werk wat vriendinnen van Meike en Anniek doen. ,,In de supermarkt moeten zij vaak de hele dag vakkenvullen. Dan ben ik blij dat ik hier werk”, geeft Meike aan. Anniek vult haar collega aan: ,,Ik ken ook veel mensen die in de horeca werken, die moeten ook in de weekenden en ‘s avonds aan de slag. Dat hebben wij dan weer niet.”

TIEN GRADEN WARMER

Stekken vinden de meiden het leukst om te doen. ,,Dat is net wat relaxter en je kunt wat makkelijker met elkaar kletsen. Maar Johan zorgt er wel voor dat we door blijven werken hoor”, zegt Anniek met een grijns. ,,We moeten ook wel eens een dag onkruid plukken. Dat is minder leuk, zeker niet als je in de kas staat en het is buiten dertig graden. Binnen is het dan nog tien graden warmer. Gelukkig wisselen we dat werk in de ochtend of middag met elkaar af”, vertelt Meike.

In de kwekerij heerst geen vooraf bepaalde hiërarchie. De werkzaamheden worden eerlijk verdeeld, maar iemand die er langer werkt krijgt wel wat meer verantwoordelijkheden. Anniek: ,,Iedereen mag op de elektrische wagentjes rijden, maar als je wat meer ervaring hebt, mag je ook machines besturen.” Meike vult aan: ,,En op een loder rijden”, vult Meike aan. ,,Dat mag ik nog niet, maar ik hoop wel dat ik het binnenkort mag leren.”

KAREL DE KREKEL

De meiden werken hard, maar er is tussen de bedrijven door ook tijd voor een lolletje. ,,Laatst vonden we een krekel die we Karel hebben genoemd”, lacht Meike. ,,We hebben hem verzorgd en eten gegeven. Dat was erg grappig. Er werd zelfs een ceremonie gehouden toen het beestje doodging.”

Dat de twee collega’s de ruimte krijgen om af en toe ook te geinen vinden ze erg prettig. De werksfeer is dan ook goed bij Van der Mee, geven Anniek en Meike aan. Natuurlijk moeten de handen uit de mouwen, zeker rond de zomerperiode, als er veel moeten worden gestekt. Anniek: ,,Johan is een fijne baas. Hij wil de jeugd echt graag iets bijbrengen, maar zegt het ook als er iets niet goed gaat. Dan blijft hij kalm en legt hij uit wat er aan de hand is. Dat werkt prettig.” 

Buiten het werk is er ook tijd voor ontspanning. ,,Zo hebben we laatst nog een barbecue met al het personeel gehad en in de winter is er altijd een kerstborrel. Dat is altijd gezellig, zeker omdat we met zoveel leeftijdsgenoten zijn en we elkaar allemaal goed kennen”, aldus Anniek.

CORONA

Het duo werkt graag, maar doet dat natuurlijk ook om geld te verdienen. Centen die ze gebruiken om door het jaar heen leuke dingen te doen, ook in de vakantieperiode. Maar dat is juist iets wat het afgelopen jaar niet echt mogelijk was vanwege corona. De twee hebben daarom wel wat extra uren gemaakt. De kwekerij heeft de coronacrisis grotendeels aan zich voorbij zien gaan. Alleen de eerste drie weken in maart vorig jaar was het even wat minder, maar daarna was het gewoon weer druk. ,,Dat was fijn, want we konden Johan altijd een appje sturen als we de volgende dag wilden komen werken. Er is hier altijd wel iets te doen.”

OP DE FOTO’S: Anniek Schoenmakers (links) en Meike van der Meijden werken al een tijdje samen bij tuinplantenkwekerij Nieuwelaar-Van der Mee op Tongeren. Daar doen ze tal van werkzaamheden, zowel binnen als buiten de kas. Van plantjes stekken tot potten en van onkruid plukken tot knippen. Het is gevarieerd werk vinden ze. (Foto’s: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding