Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Rouwbommel in Liempde is populair onder natuurliefhebbers

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Hij ziet ze vaak met hun verrekijker in de aanslag. Karel Voets van Natuurwerkgroep Liempde kijkt tevreden naar de Rouwbommel, die momenteel volop in bloei staat en eerst bekend stond als het Hooilanden-project. ,,Natuur is ook voor bezoekers om van te genieten.” Inmiddels lopen er ook runderen rond.

Het was voor de natuur in de Rouwbommel een goed jaar. Met veel zon, maar ook van tijd tot tijd een regenbui, zijn de percelen uitgegroeid tot pareltjes aan de Vleutstraat. ,,Er wordt gigantisch veel gebruik van gemaakt. Het stukje beleving is ook belangrijk. We zien hier mensen met verrekijkers genieten, dat zijn echt de natuurliefhebbers. Ook zijn er altijd wel wandelaars, al lopen die natuurlijk gewoon door”, lacht Voets. 

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPILL) en NWG Liempde richtten vanaf februari 2019 samen een kleine tien hectare aan voormalige akkers rond de Goossenbunder en de Vleutstraat in als natuurgebied. Tweederde als hooiland, een derde als kruidenrijk grasland.

HEREFORDS

Vorig jaar riep SPPiLL veehouders op om er runderen te laten grazen. Wel onder bepaalde voorwaarden zodat het niet ten koste gaat van de biodiversiteit. ,,Er lopen nu zogeheten Herefords rond. Deze zijn van Mark Verhoeven, die tevens een boerderijwinkel aan de naastgelegen Wessendijk runt”, zegt Voets. Ook agrariër Jan van Kemenade zal er vee laten grazen. Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken om de dieren. ,,Deze zijn gekozen omdat het tamme beesten zijn.” 

Er staat echter nog iets in de planning voor het nieuwe natuurgebiedje: een zogeheten Hooidag. ,,Die zouden we eigenlijk al georganiseerd hebben, maar vanwege corona is dat er nog niet van gekomen”, legt de Liempdenaar uit. ,,Officieel is er dus nog geen opening geweest. Maar die zal er wel komen. Daaraan nemen ook partijen als Kèk Liemt en agrariërs via ZLTO Dommeldal deel.” 

OP DE FOTO’S: De Rouwbommel in Liempde staat volop in bloei, tot genoegen van Karel Voets van Natuurwerkgroep Liempde. (Foto’s: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding