De spoorwegovergang Runsdijk in Esch. (Archieffoto: Peter de Koning).
De spoorwegovergang Runsdijk in Esch. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Boxtel komt na de zomer met nieuw PHS-plan voor Esch

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Esch (c) Boxtel Over Wegen (c)

Wethouder Fred van Nistelrooij bespreekt deze week de nieuwe insteek voor het Essche deel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) met ProRail. Het plan voor de verkeersmaatregelen die de voormalige gemeente Haaren wilde nemen bij de overweg tussen de Runsdijk en de Gestelseweg, is blijven liggen.

Er komt een ‘nieuwe insteek met nieuwe gezichtspunten’, gaf INbox-wethouder Van Nistelrooij (verkeer) nog mee tijdens een raadsvergadering op 20 juli. Dit na vragen van Balans-raadslid Geeske van den Akker. Maar veel concreter werd hij niet. ,,Met de voormalige gemeente Haaren is afgesproken dat het ontwerp voor de Runsdijk werd herzien. Daar heeft ingenieursbureau Royal Haskoning naar gekeken.”

Hoewel het advies van het Nijmeegse bedrijf ‘in concept’ beschikbaar is, heeft het college deze nog niet besproken met de betrokken partners: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en de provincie. 

Die partijen waren eerder al in overleg met Haaren. Maar de inmiddels opgeheven gemeente maakte al in november 2018 een pas op de plaats. Zij besloot toen om de situatie te herzien. Spoorwegbeheerder ProRail vond de oplossing destijds te duur. Die bestond uit het aanleggen van een vrij liggend fietspad, verleggen van de Heikant en Runsdijk en het verplaatsen van de overweg naar het zuiden.

OVERWEGEN VERWIJDEREN

Naast dat ProRail de oplossing toen te veel vond kosten, bleef er alsnog een spoorwegovergang bestaan. Terwijl de organisatie zoveel mogelijk van de overwegen moet verwijderen. Er komt steeds meer (goederen)treinverkeer over het spoor en risico’s op ongevallen nemen dan toe.

Een werkgroep van omwonenden vond eind 2018 de gekozen variant de beste oplossing, maar erkende destijds wel dat het goed is om opnieuw naar de situatie te kijken. Deze werkgroep, die intussen onderdeel is geworden van Platform Esch’ Perspectief (een belangengroep voor het gehele dorp) vreesde toen wel dat alles nog langer zou gaan duren. 

Dat is ook gebleken, want sinds november 2018 is het onderwerp eigenlijk stil blijven liggen omdat de prioriteit van de gemeente Haaren bij de opsplitsing lag. Boxtel zou het plan na 1 januari dit jaar weer moeten oppakken.

DOSSIER OP ORDE

Volgens Van Nistelrooij duurt het nog een aantal maanden voordat het dossier bij Boxtel weer op orde is en een nieuw ontwerp met de PHS-partners is besproken. In het najaar verwacht hij de Essche inwoners te kunnen informeren. Dan wil hij ‘duidelijk maken hoe we met het project verder gaan’.

OP DE FOTO: Het Rijk wil zoveel mogelijk overwegen sluiten, zo ook die tussen de Runsdijk en de Gestelseweg nabij Esch. Plannen hiervoor liggen al jaren op de plank. Die worden hervat door de gemeente Boxtel. In het najaar worden inwoners geïnformeerd. (Foto: Peter de Koning, 2018).

            ...FRED VAN NISTELROOIJ...