Vanuit de Rechterstraat mag je niet langer de Dr. Van Helvoorstraat inrijden. Het is een van de verkeerswijzigingen in het centrum. (Foto's: Henk van Weert).
Vanuit de Rechterstraat mag je niet langer de Dr. Van Helvoorstraat inrijden. Het is een van de verkeerswijzigingen in het centrum. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Liever niet per auto naar het dorp, maar als je dan gaat...

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

De laatste wegversperringen in hartje Boxtel zijn dinsdag verwijderd door aannemingsbedrijf Heijmans. Op wat details na is de herinrichting van de Rechterstraat klaar en dat heeft gevolgen voor met name automobilisten. Doorgaand verkeer is net als voorheen niet welkom, maar wordt niet volledig geweerd. Brabants Centrum zet op een rijtje wat er verandert. 

Vanuit diverse richtingen kun je als automobilist de Markt en de winkelstraten in de buurt bereiken. Dat zit als volgt:

Vanaf de rotonde in de Brederodeweg kun je nog altijd de Fellenoord in rijden en halverwege linksaf de Konijnshoolsedreef in. Wie dat niet doet en verder doorrijdt naar de Rechterstraat krijgt wel met een verandering te maken. Rechtsaf slaan en via de Dr. Van Helvoortstraat je weg vervolgen, is er niet meer bij. Het deel van die weg tussen de Rechterstraat en de uitrit van het parkeerterrein achter Villa Phaf is voortaan eenrichtingsverkeer en alleen te gebruiken voor verkeer dat naar het centrum toe rijdt. Vanuit de Fellenoord moet je dus linksaf om via de Rozemarijnstraat, Markt en Clarissenstraat het centrum te verlaten. Of je kunt parkeren tussen Villa Phaf en het Boxtelse gemeentehuis. 

Voor automobilisten die via de Dr. Van Helvoortstraat, Clarissenstraat, Molenstraat of Prins Hendrikstraat de weg naar het centrum kiezen, verandert er niets ten opzichte van de situatie vóór de herinrichting.

NIEUWE VERKEERSBORDEN

Op 14 juli nam het college van B en W een besluit om de verkeerssituatie te wijzigen en deze week werden al diverse borden geplaatst. Het verkeersbesluit is weliswaar nog niet onherroepelijk, maar wettelijk gezien dienen weggebruikers zich tóch te houden aan die verkeersborden, meldt een woordvoerder van de gemeente. Tot eind augustus kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen het verkeersbesluit. Mochten eventuele bezwaren gegrond worden verklaard, dan moet de inrichting van de aansluiting van de Dr. Van Helvoortstraat en Fellenoord op de de Rechterstraat opnieuw worden bekeken.  

Het verkeersbesluit heeft ook gevolgen voor vrachtverkeer dat vanaf de Konijnshoolsedreef komt en de Fellenoord op draait. Dat kon er tot op heden voor kiezen om links- óf rechtsaf te slaan. Vrachtauto’s mogen straks alleen nog de scherpe draai naar rechts nemen richting rotonde Fellenoord.

NOG GEEN ‘KNIP’

Bij de bekendmaking van de wijzigingen werd ook duidelijk dat B en W voorlopig afzien van het plaatsen van een zogeheten verkeersknip voor automobilisten op de Fellenoord (tussen de Konijnshoolsedreef en de Rechterstraat). Ook een eerder geopperd voorstel om de fietssluis aan het begin van de Grote Beemd (bij het Jacob-Roelandslyceum) weg te halen ontbreekt in het huidige verkeersbesluit. 

De relatief smalle Konijnshoolsedreef zou echter wel flink ontzien worden als (vracht)auto’s voortaan via de Grote Beemd rechtstreeks naar de Fellenoord zouden kunnen rijden. Dus bij het JRL voorlangs. Die fietssluis tegenover supermarkt Lidl werd ooit gerealiseerd toen de scholiereningang aan het westkant van de school (Konijnshoolsedreef dus) was gesitueerd. Maar die werd jaren geleden al verplaatst naar de plek waar deze nu nog steeds ligt.

GEDRAG

Op advies van de taakgroep die de herinrichting van de Rechterstraat voorbereidde en begeleidde, bekijkt het college van B en W de komende tijd hoe het verkeer zich door de wijzigingen gaat gedragen. Afhankelijk daarvan wordt besloten of de verkeersknip in de Fellenoord - en eventueel de opheffing van de fietssluis bij het JRL - alsnog worden uitgevoerd.

Alle versperringen en borden van omleidingsroutes in het centrum zijn dinsdag verwijderd. Alleen op de Fellenoord bleven nog twee borden achter.