De Liempdse huisarts Olof van Laere neemt in zijn spreekkamer de bloeddruk op bij een van zijn patiënten. Mede namens de andere Boxtelse praktijk verzoekt hij patiënten kritisch na te denken voordat zij de dokter bellen in de vakantie. (Foto: Albert Stolwijk).
De Liempdse huisarts Olof van Laere neemt in zijn spreekkamer de bloeddruk op bij een van zijn patiënten. Mede namens de andere Boxtelse praktijk verzoekt hij patiënten kritisch na te denken voordat zij de dokter bellen in de vakantie. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Huisartsen: ‘Stel niet-noodzakelijke zorgvragen uit in augustus’

Algemeen Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

Na de hausse aan coronazorg neemt de vraag naar reguliere zorg weer flink toe. Oók bij de samenwerkende huisartsen in Boxtel, Esch, Liempde en Gemonde. Daarom vragen zij hun patiënten kritisch na te denken voordat zij een afspraak maken. ,,Het zou ons erg helpen als mensen met niet urgente zorgvragen wachten tot begin september”, zegt de Liempdse huisarts Olof van Laere mede namens zijn vijftien collega’s in deze gemeente. 

Van Laere benadrukt dat hij geen dramatisch beeld wil schetsen en dat acute zorg echt niet in gevaar is. Maar als iemand bijvoorbeeld een wratje wil laten verwijderen, kan dat ook wel wachten tot na de zomervakantie, vindt hij. 

,,De helft van de artsen en medewerkers is de komende weken met vakantie. In ‘normale’ jaren kunnen we dan een beroep doen op een waarnemerspool, maar die is nu niet beschikbaar. Enerzijds omdat die groep is aangesproken voor coronazorg in de ziekenhuizen, anderzijds omdat ook die mensen hard aan vakantie toe zijn.”

BEGRIP

In de zes dokterspraktijken die de gemeente Boxtel telt, merken ze een grote drukte. Tijdens de lockdown durfden veel mensen geen afspraak te maken uit angst voor besmetting. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen Covid-19 regent het uitgestelde zorgvragen. Die worden volgens Van Laere ‘met liefde en plezier’ behandeld, maar de medici vragen wel om begrip van hun patiënten. Ze verwachten dat dit begrip ook wel kan worden opgebracht. 

Wie denkt zijn of haar eigen dokter te ontzien door met een zorgvraag naar de huisartsenpost voor spoedeisende hulp in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te gaan, heeft het mis. ,,Want in de nacht- en weekenddiensten die daar worden gedraaid, werken dezelfde artsen als in de praktijken”, geeft Van Laere aan. ,,Dus: alles wat uitstel kán verdragen graag pas aankaarten in september als we weer op volle bezetting draaien.”

KRITISCH NADENKEN

De lokale dokters beseffen zich terdege dat het probleem van de vakantiebezetting een landelijk fenomeen is. Van Laere: ,,Kijk, mijn vader was ook huisarts en die had vroeger een vaste vervanger: dokter Regterink in Gemonde. Mensen wisten dat ze in de vakantie daar alleen voor heel dringende zaken konden aanbellen. Maar tegenwoordig gaat de huisartsenzorg continu door. En dat is prima.” 

Met zijn collega’s wil hij de bevolking vragen rekening te houden met de beperkte menskracht die deze weken beschikbaar is. ,,De artsen én hun medewerkers zijn echt toe aan hun vakantie. Als mensen een beetje kritisch bij zichzelf te rade gaan of hulp meteen noodzakelijk, zou dat de werkdruk enorm ontlasten.”

OP DE FOTO: De Liempdse huisarts Olof van Laere neemt in zijn spreekkamer de bloeddruk op bij een van zijn patiënten. Mede namens de andere Boxtelse praktijk verzoekt hij patiënten kritisch na te denken voordat zij de dokter bellen in de vakantie. (Foto: Albert Stolwijk).