Door met een diamantzaag hoekjes uit de blokken werd de granieten cirkel passend gemaakt voor de te ver uitstaande poten van het ronde bankje op de hoek Rozemarijnstraat.
Door met een diamantzaag hoekjes uit de blokken werd de granieten cirkel passend gemaakt voor de te ver uitstaande poten van het ronde bankje op de hoek Rozemarijnstraat. Foto: Hans van Doorn

Bankje past en Binnendommel stroomt

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Ze lagen er al een week of zes, de blokken natuursteen bij kapsalon Tin Tin voor de deur op de hoek van de Rozemarijnstraat. Maandag werden er uitsparingen gefreesd door Van Zoggel Betonboringen uit Heeswijk-Dinther. Zodat de poten van de hardhouten zitbank in de granieten cirkel zouden passen. Het stalen frame rondom de meerstammige els was een beetje te groot. Samen met een paar andere kleine werkzaamheden is de herinrichting van de Rechterstraat deze week officieel afgerond.

De poten van de ronde stellage waarop de hardhouten zitelementen zijn geplaatst, stonden te ver uit elkaar. En dus pasten de massieve blokken er niet omheen. Deze week werden er hoekjes uit gezaagd en kon de bestrating worden dicht geplaveid.

KABBELEND WATER

Op een steenworp afstand hoorden passanten, als de watergekoelde diamantzaag van Van Zoggel even stil stond, gekabbel. In de geul tussen fietsenzaak Cyclecrew en Villa Phaf, die een van in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempte Binnendommeltjes symboliseert, wordt water rondgepompt door een ondergrondse installatie. Die werd vier maanden geleden in een kelder geplaatst onder de entree het parkeerterrein achter het gemeentehuis. 

De geul, ook gemaakt van hardstenen elementen, is overigens de enige daadwerkelijke waterstroom in het plan Boxtel Binnen de Bruggen. Elders wordt een van de Binnendommeltjes, eeuwenlang in gebruik als open riolen, gevisualiseerd door een loper van geribbelde natuursteen.

Tot en met morgen zet aannemer Heijmans nog wat puntjes op de i. Zo werden dinsdag de laatste wegversperringen opgeruimd net als de meeste omleidingsborden. Bovendien werden verkeersborden vanwege de nieuwe verkeerssituatie ter hoogte van de afslag Fellenoord en Dr. Van Helvoortstraat.

MAAND VERTRAGING

De oplevering van de belangrijkste Boxtelse winkelstraat was aanvankelijk een maand geleden al gepland. Kort nadat de herinrichting begon, liep bouwbedrijf Heijmans al twee weken vertraging op door de hevige sneeuwval in februari. Daarna liep het karwei nog eens zo’n veertien dagen uit.  

OP DE FOTO’S:

Door met een diamantzaag hoekjes uit de blokken werd de granieten cirkel passend gemaakt voor de te ver uitstaande poten van het ronde bankje op de hoek Rozemarijnstraat.

Het Binnendommeltje stroomt! Het water in de geul tegenover grand café Rembrandt en modezaak DrieTrend wordt kunstmatig rondgepompt. (Foto’s: Hans van Doorn).

Het Binnendommeltje stroomt! Het water in de geul tegenover grand café Rembrandt en modezaak DrieTrend wordt kunstmatig rondgepompt. (Foto's: Hans van Doorn).