Eric Putmans kijkt met vertrouwen de toekomst tegemoet, maar met weemoed terug naar het verleden van het Liempdse winkeltje met kleinste slijterij van Nederland aan de Kapelstraat. (Foto: Gerard Schalkx).
Eric Putmans kijkt met vertrouwen de toekomst tegemoet, maar met weemoed terug naar het verleden van het Liempdse winkeltje met kleinste slijterij van Nederland aan de Kapelstraat. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Nog één keer iets halen in winkeltje van Putmans

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Het is zeker niet zo dat de familie Putmans het bijltje erbij neerlegt. Eigenaar Eric Putmans gaat volop door met barbecues en verhuur van spullen voor feesten en evenementen. Maar het kruidenierswinkeltje aan de Kapelstraat in Liempde, met daarbij de kleinste slijterij van Nederland, is zaterdag 31 juli voor het laatst geopend.

De Liempdenaar kan van veel dorpsgenoten zeggen wie vroeger wat dronk. ,,Die flessen Goblet die je daar ziet staan: daarvan verkochten we vroeger een pallet per maand!” Maar de tijden dat de kassa volop rinkelde voor de jonge jenever zijn voorbij. En concurreren op prijs is eigenlijk nauwelijks te doen voor de kleine kruidenierszaak: massa is immers kassa. ,,Sommige flessen drank worden gewoon verkocht tegen een prijs waarvoor ik ze geeneens kan inkopen”, legt Eric uit. 

Hij voelt zich echter nog zichtbaar thuis in het winkeltje dat de Liempdenaar zo’n 25 jaar overnam van zijn ouders. ,,Toen ik erin kwam, zijn we gestart met de verkoop van brood en banket.” Vader Christ: ,,We moesten een extra mond voeden, dus moest er iets bij komen in de winkel.”

Zo heeft de familie het eigenlijk altijd gedaan: waar de handel zit, daar ging Putmans achteraan. Aanvankelijk werd alleen met kruidenierswaren rondgegaan, maar ooit werden ook konijnen en kippen verhandeld. Dat nam echter al af nadat Christ met zijn vrouw Ria in 1968 de winkel overnam van zijn ouders. 

MODERN

Tot zo’n tweeënhalf jaar geleden stond Ria nog in de winkel. Christ bracht de bestellingen rond. ,,Dat deed ik het liefst, vanwege de sociale contacten. Vroeger was er ook meer tijd voor een praatje”, vertelt de Liempdenaar. Dan, lachend: ,,Ik zie nu vaak die busjes rondrijden van de Jumbo en Albert Heijn. Dan denk ik: wij waren eigenlijk altijd al heel modern.”

Het zijn prachtige herinneringen die Putmans senior over heeft gehouden aan het winkeltje: als het vol zit, had de familie daar plezier in. ,,Maar het was altijd hard werken”, vertelt Christ over de zeven dagen durende werkwerken. Eric: ,,We hadden twee weken vakantie.” Christ: ,,Ho even: één week hoor!”

Het arbeidsethos van zijn ouders heeft Eric overgenomen. Alleen werd de focus binnen de onderneming steeds meer verlegd. Met name afgelopen anderhalf jaar was het behelpen. ,,In coronatijd kwamen veel oudere klanten niet meer. Zij moesten ook vaak hun kinderen de boodschappen laten doen.”

Het besluit om de winkel te sluiten, neemt Eric met pijn in het hart. ,,Als er geld bij moet, dan moet je een andere keuze maken.” Eric zet nu vol in op verhuur van barbecuespullen en materialen voor evenementen en partijen, daar heeft hij ook het volste vertrouwen in. ,,Klanten willen service. Stel ze komen iets te kort, dan staan wij meteen paraat.” Immers, goede service praat zich rond. Eric: ,,Mond tot mond is de beste reclame!”

HART VAN DE ZAAK

Het winkeltje met de slijterij kan dan wel zijn deuren sluiten, het hart van de zaak blijft overeind: de familie. Erics vriendin Monique Voets, die de afgelopen jaren achter de toonbank stond, helpt mee. Ook zonen Jens (18), Job (14) en dochter Lenne (16) zijn nu op een leeftijd waarop ze mee kunnen werken. Eric: ,,Of zij later willen instappen? Nou, ik merk wel dat het begint te kriebelen bij hen als we bij klanten langsgaan. Maar dat is ook het mooiste wat er is; een handeltje maken.”

OP DE FOTO’S: 

Eric Putmans kijkt met vertrouwen de toekomst tegemoet, maar met weemoed terug naar het verleden van het Liempdse winkeltje met kleinste slijterij van Nederland aan de Kapelstraat. (Foto: Gerard Schalkx).


Familiefoto uit het begin van de jaren zestig. Van links naar rechts: de inmiddels overleden ouders Jan en Drieka Putmans met hun kinderen Geert, Annie en Christ. De laatste zou de zaak samen met zijn vrouw Ria gaan runnen. (Foto: eigen collectie).


Een ongedateerde archieffoto van Putmans’ winkelpand. Zaterdag 31 juli kunnen klanten er voor het laatst keer hun boodschappen halen. (Foto: collectie Kèk Liemt)

Foto uit het begin van de jaren zestig. Van links naar rechts: de inmiddels overleden ouders Jan en Drieka Putmans met hun kinderen Geert, Annie en Christ. De laatste zou de zaak samen met zijn vrouw Ria gaan runnen. (Foto: archief familie Putmans).
Een ongedateerde archieffoto van Putmans' winkelpand. Zaterdag 31 juli kunnen klanten er voor het laatst keer hun boodschappen halen. (Foto: collectie Kèk Liemt)