Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

Boxtel wil historische waarde De Ruiting in Esch ‘goed uitzoeken’

Algemeen Esch (c) Cultuur & Kunst (c) Woningbouw Nieuws (c)

De gemeente Boxtel wil eerst goed uitzoeken in hoeverre de archeologische waarde van De Ruiting in Esch verloren gaan als er woningen komen, voor zij op politieke vragen wil antwoorden. De reactie volgt na schriftelijk informatieverzoek over de geplande ruimte-voor-ruimtewoningen van raadslid Christien van Schijndel van coalitiepartij Combinatie95.

De mogelijke komst van zes grote woningen op een weiland aan De Ruiting in Esch zorgt voor onrust in het dorp. Diverse inwoners zijn bang dat de geschiedenis wordt aangetast als er op die plek wordt gebouwd vanwege de grote vondsten die er in de omgeving zijn gedaan. Heemkundigen claimen dat er nog veel historische artefacten in de grond aanwezig zijn die bij graafwerkzaamheden verloren gaan. Van Schijndel wil dan ook duidelijkheid van het Boxtelse college, maar moet nog even wachten op een deel van de antwoorden op haar vragen.

Het raadslid wilde van B en W weten of zij op de hoogte zijn van de bijzondere archeologische vondsten en de monumentale stempel die daardoor op het beoogde terrein is gedrukt. Omdat hierover ook in de bezwaren veel opmerkingen zijn gekomen, wil het college alle partijen gelijktijdig beantwoorden. Daarnaast is ‘meer tijd nodig om de vragen inhoudelijk goed te kunnen beantwoorden’, reageert het college.

OPSPLITSEN

B en W geven overigens wel antwoord op de vragen over het opsplitsen van het hele plan De Ruiting, waarbij naast woningen ook zaken rondom natuur, recreatie en zorg worden gerealiseerd. Dat is gedaan op initiatief van de stichting Buurtschap De Ruiting en de provinciale organisatie Ruimte voor Ruimte. Hoewel het voormalige college van Haaren dit onderwerp heeft laten liggen, heeft Boxtel daar al mee ingestemd. Oftewel: eerst wil de gemeente de zes ruimte-voor-ruimtewoningen laten ontwikkelen. Op een later moment beoordeelt Boxtel apart de overige plannen voor het gebied. 

Op het concept-bestemmingsplan hebben bijna tweehonderd personen via een petitie en een inspraakformulier bezwaar gemaakt. Niet alleen inwoners van Esch, ook een 93-jarige Boxtelse vrouw sprak zich uit en het museum Romeins Halder in Sint-Michielsgestel tekende protest aan. Het archeologisch rijke gebied moet met rust gelaten worden, vinden zij.