Hij mag dan nog wel een tiener zijn, Zahar Khudoyan weet al precies wat hij wil. Naast een succesvolle keten van schoonheids- en kapsalons, zet hij ook vol in op boksen. Hij krijgt daarbij training van Boxtelaar Arsen Podjar. (Foto: Hans van Doorn).
Hij mag dan nog wel een tiener zijn, Zahar Khudoyan weet al precies wat hij wil. Naast een succesvolle keten van schoonheids- en kapsalons, zet hij ook vol in op boksen. Hij krijgt daarbij training van Boxtelaar Arsen Podjar. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Kapper en bokser: Zahar Khudoyan heeft Olympische ambities

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Hij is pas 19 jaar. Maar Zahar Khudoyan weet al precies wat hij wil. Een klein jaar geleden opende hij kapperszaak en schoonheidssalon Blessed Cuts aan de Stationsstraat in Boxtel. En over drie jaar is de kans aanwezig dat we hem terugzien op de Olympische Spelen in Parijs.

De wekker gaat vroeg voor Zahar. Iedere dag om zeven uur ‘s ochtends staat hij al in de sportschool. Twee uur later opent hij zijn zaak. En na sluiting gaat hij direct weer verder met trainen. Zeven dagen in de week. Naast een prestatie neerzetten in Parijs over drie jaar, heeft hij ook ambities met zijn salon. ,,Uiteindelijk hoop ik ook in andere omliggende gemeentes vestigingen te openen. Waarom zou ik tijd verspillen? Ik houd wel van risico nemen.”

‘KLANTEN KOMEN TERUG’

Zahar is niet vies van een beetje werken. Dat geldt niet alleen binnen, maar ook buiten de ring. ,,We hebben hier in de Stationsstraat alles zelf gemaakt, met vrienden, familie... Hoe het hier gaat? Ik mag zeker niet klagen. Ondanks dat we tweeënhalve maand dicht moesten, begint onze naam rond te zingen. Klanten blijven terugkeren en wekelijks komt er een aantal nieuwe bij. Dan ben ik tevreden”, vertelt hij. 

,,We zetten echt in op aandacht voor de klant. Daarom ben ik ook in Boxtel gaan ondernemen.” Zahar woont in Vught, maar daar was de markt al verzadigd. Hier zijn ook veel kappers, beseft hij. Alleen wil hij zich onderscheiden met service. ,,Echt interesse tonen, met een kopje koffie, maar ook altijd vooraf wassen en achteraf drogen is inbegrepen. We zijn niet alleen een kapperszaak, maar ook een schoonheidssalon met volledige service. Voor veel klanten is een bezoekje aan de salon ook een moment van ontspanning, dat moet je niet gehaast aanpakken.”

Het is wel tekenend voor Zahar om in korte tijd iets uitmuntends neer te willen zetten,. Dat zegt ook zijn Boxtelse trainer Arsen Podjan. ,,Zahar heeft in een paar jaar behoorlijke prestaties neergezet als bokser. Hij krijgt nu twee jaar van mij training en won al de Nederlandse titel in de nieuwelingenklasse tot 69 kilogram. Maar ook het Zuid Nederlands Kampioenschap en het Open Zuid Nederlands Kampioenschap - waar dus ook Belgische boksers aan meedoen - schreef hij op zijn naam.”

TWAALF JAAR

Oorspronkelijk komt Zahar uit Gouda, groeide op in Heerenveen en verhuisde drie jaar geleden naar Vught. Pas zes jaar geleden begon hij in Friesland met boksen. ,,Daar moest je ouder dan twaalf jaar zijn om ermee te beginnen”, verklaart hij. 

Met zijn 1.89 meter heeft hij als bokser een groot voordeel. Omdat hij in een lage gewichtsklasse zit, tot 69 kilo, treft hij vooral kleinere tegenstanders. De lengte van zijn armen vormt dan echt een wapen: daarmee kan Zahar zijn opponenten eenvoudig op afstand houden. ,,Ik word zelf heel weinig geraakt.”

VERPEST

Volgens trainer Podjan is de kans heel groot dat hij ook het Nederlands kampioenschap op zijn naam zal schrijven en zit een ticket naar Parijs in 2024 er zeker in. ,,Sinds dat hij bij mij is gekomen, hebben we tien partijen gehad. Alles gewonnen, op één duel na. Afgelopen jaar was een doorbraak écht mogelijk. Voor corona werd al gevraagd of Zahar ook in de Duitse Bundesliga kon acteren (een behoorlijk niveau hoger in vergelijking met de Nederlandse wedstrijden - red.). Maar ja... corona heeft dat allemaal heel erg verpest.”

Bovendien zou hij in 2020 ook al op mogen voor de Nederlandse titel en in het verlengde daarvan strijden voor een ticket naar de Olympische Spelen in Japan die nu aan de gang zijn. Maar ook hier weer annuleerde corona het titelgevecht. ,,Nu mocht de kampioen van twee jaar geleden meedoen aan de Olympische kwalificaties.”

Balen dus, maar met interesse van het Nederlandse team onder 22 jaar en een nieuwe kans op de landelijke titel in oktober dit jaar is er nog niets verloren voor het jonge bokstalent. Trainer Podjan: ,,Ik train hem samen met een andere pupil, echt voor de topsport. Vanaf september sparren we in sporthal De Hazelaar in ‘s-Hertogenbosch waar we van alle faciliteiten gebruik kunnen maken. Daardoor kunnen mijn pupillen zich ook beter ontwikkelen.”

TALENT BLIJVEN SLIJPEN

Een professionele carrière in Nederland is lastig: hier worden louter amateurcompetities georganiseerd. Hoewel Zahar denkt dat het niveau in Nederland wel een stukje hoger kan, spreekt hij zich uit bescheidenheid niet uit over zijn niveau. Trainer Podjan durft dat wel. ,,Maar je bent nooit met talent geboren. Daar moet je aan blijven slijpen”, relativeert hij. Zahar’s kansen op de Nederlandse titel? ,,Heel hoog!”

OP DE FOTO: Hij mag dan nog wel een tiener zijn, Zahar Khudoyan weet al precies wat hij wil. Naast een succesvolle keten van schoonheids- en kapsalons, zet hij ook vol in op boksen. Hij krijgt daarbij training van Boxtelaar Arsen Podjar. (Foto: Hans van Doorn).