Pater Gerard van de Laar (1921-2021).
Pater Gerard van de Laar (1921-2021). Foto: Gerard Schalkx

Boxtelse missionaris Gerard van de Laar voor altijd verbonden aan Kenia

Algemeen Nieuws (c)

Op het moment dat hij in 1947 voet zette op Keniaanse bodem had de toen 26-jarige Boxtelse pater Gerard van de Laar meteen het gevoel op zijn plek te zijn. En dat veranderde nooit meer. De missionaris van Mill Hill stelde zijn definitieve terugkeer naar Nederland zo lang mogelijk uit: tot 2008. In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed de oud-Boxtelaar in Oosterbeek.

,,De gemeenschapszin in Nederland is sterk verminderd, maar als het nodig is zijn mensen er voor elkaar. Dat is hoopvol”, zei Van de Laar eind 2008 tijdens een interview met deze krant. Bij tussentijdse bezoeken aan zijn geboorteland klopte hij altijd even bij Brabants Centrum aan om over zijn missiewerk te vertellen. Dus ook toen hij na 61 jaar zijn intrek nam in zorgcentrum Vrijland te Oosterbeek. Daar blies hij afgelopen weekeinde zijn laatste adem uit.

Pater Van de Laar stichtte in Kenia parochies, bouwde scholen, kerken, kloosters en een kliniek. Vanwege het klimmen van de jaren werd de pater in 1999 op eigen verzoek ontheven van de pastorale zorg in zijn parochie Chimoi. Daarna zette Van de Laar zich in om de eigendomsakten van kerkelijke bezittingen te registreren. Het woord heimwee nam pater Van de Laar niet in de mond als hij praatte over Kenia. Zijn verstand zei hem dat het goed is om zijn laatste jaren in Nederland te slijten. Maar zijn hart bleef nog altijd in Afrika. Tot het laatste hield hij zich op de hoogte van wat zich in Kenia afspeelde.

SPIRITUALITEIT

Vanwege de uitbundige geloofsbeleving van de Afrikanen, kon Van de Laar maar niet wennen aan de stille en ingetogen sfeer in de Nederlandse kerken. Daar was hij dan ook niet vaak te vinden, kort na na zijn terugkeer. ,,Ik lees dagelijks thuis de mis. Daar vind ik mijn religieuze inspiratie. En in boeken natuurlijk. Momenteel lees ik Opmaat naar eeuwigheid van de Bredase oud-bisschop Tiny Muskens. Het boek spreekt ook over zenboeddhisme. Heel boeiend!”, zo vertelde Van de Laar in de kersteditie van 2008.

Voor zijn verdiensten werd pater Gerard van de Laar in 1987 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

OP DE FOTO: Gerard van de Laar was een zachtaardig mens en blij van hart. Als missionaris stond hij dicht bij de mensen. (Foto: Gerard Schalkx, 2008).