Afbeelding

Gros coronacompensatie naar jeugd en senioren

Algemeen Nieuws (c)

Boxtel wil twee derde deel van de ruim vier ton coronacompensatie van het Rijk investeren in het sociaal domein. 270.000 euro daarvan gaat naar jeugd, ouderen en kwetsbare groepen. Dit is althans het voorstel van het college van B en W aan de gemeenteraad.

Voor de jaren 2020 en 2021 krijgt Boxtel een slordige 110.000 euro voor jeugdactiviteiten gecompenseerd. Het gemeentebestuur stelde dit budget beschikbaar aan sportactiviteiten voor jeugd van 11 tot en met 17 jaar. Daarnaast is er een arbeidsactivatieprogramma van zes maanden voor jongvolwassenen tussen 18 en 27 jaar, gecombineerd met voorlichting op gebied van gezondheid en schulden. Ook een jongerenwerkproject van zes weken voor maximaal twaalf kinderen van 10 tot en met 18 jaar wordt van dit bedrag betaald. 

Voor de mentale weerbaarheid van de Boxtelse jeugd moet op afroep de expertise van een orthopedagoog kunnen worden ingeschakeld. Die moet kinderen die nog niet naar de basisschool gaan en gedragsproblematiek vertonen, ondersteunen zodat situaties niet verergeren. Op basis- en middelbare scholen zal de bijdrage opgaan aan laagdrempelige ambulante hulpverlening. Denk aan ondersteuning bij spijbelaars, jongeren die thuis met problemen te maken hebben als gevolg van bijvoorbeeld echtscheidingen enzovoort. Bovendien worden er nog activiteiten aangeboden vanuit de GGD.

EENZAAMHEID

Veel van de compensatiebijdrage voor senioren is voor de bestrijding van eenzaamheid en bevorderen van vitaliteit. Er worden in Boxtel verschillende beweeginitiatieven georganiseerd voor ouderen. In De Wilgenbroek bijvoorbeeld of door Buurtsport. Maar ook bij verenigingen. Ook ContourdeTwern en het senioreninitiatief Samen Ouder Worden in Boxtel willen nog meer vitaliteitsactiviteiten op touw zetten. Tegelijkertijd zijn dit momenten van ontmoeting. 

Ook komt er geld vrij voor stichting Met je Hart, die diverse inkomsten mis liep tijdens corona omdat er veel minder acties met horeca mogelijk waren. 

KWETSBARE GROEPEN

Naast eenzame ouderen, zijn er meer kwetsbare groepen waar aandacht naar uitgaat. Denk aan mensen met een beperking, psychische problematiek of inwoners met een migratieachtergrond. Het is door corona lastiger geworden voor partijen als ContourdeTwern en de GGD om die groepen te bereiken. Zo gaat dagbesteding niet altijd door. Bovendien worden de wijkteams in het sociale domein opnieuw ingericht. Boxtel zet een vacature uit voor een professional die de samenwerking tussen sociale partijen een impuls geeft.

Ook besteedt Boxtel 25.000 mille van de compensatie aan ‘extra waardering’ voor alle vrijwilligers in Boxtel. Dit na een oproep van het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern. 

Voor het gezondheidsproject Voel je Goed van de GGD, bedoeld voor laaggeletterden en inwoners met een migratieachtergrond, wordt nog eens vijf mille uitgegeven. 

Een deel van de coronacompensatie gaat ook op aan de zogeheten Tonk-regeling. Die is in het leven geroepen om inwoners te ondersteunen die door corona inkomsten zijn verloren. Uit het compensatiebudget zijn ook extra kosten (50.000 euro) betaald van afvalverwerking. In totaal zit er nog een kleine vijftig mille in de coronapot.