In het Oertijdmuseum krijgen bezoekers van alles te weten over de prehistorie. Ook worden er dikwijls spectaculaire vondsten naartoe gebracht. Zo kijkt directeur René Fraaije met spanning naar het zeventien meter lange skelet van een Diplodocus in 2018. Die is naar verwachting vanaf eind 2022 te bewonderen in het museum aan de Bosscheweg. (Foto: Peter de Koning).
In het Oertijdmuseum krijgen bezoekers van alles te weten over de prehistorie. Ook worden er dikwijls spectaculaire vondsten naartoe gebracht. Zo kijkt directeur René Fraaije met spanning naar het zeventien meter lange skelet van een Diplodocus in 2018. Die is naar verwachting vanaf eind 2022 te bewonderen in het museum aan de Bosscheweg. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ANWB vindt Oertijd een van de leukste Brabantse uitjes

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Het Boxtelse Oertijdmuseum is door de ANWB genomineerd als Leukste uitje van Noord-Brabant. Het grootste geologische museum van Nederland is samen met nog elf andere organisaties verkozen. ,,Hartstikke leuk, een kroon op ons werkt”, zegt Oertijdmuseum-directeur René Fraaije.

Het Oertijdmuseum was al eerder genomineerd voor de prijs. Maar de uitverkiezing blijft altijd welkom, zegt Fraaije. ,,Alle aandacht is mooi.” Te meer ook omdat het voor het Oertijdmuseum een overlevingsjaar was. ,,Met de NOW-regeling en de bijdrage die voormalig wethouder Marusjka Lestrade eerder dit jaar nog regelde vanuit de gemeente (die Boxtel ook van het Rijk kreeg betaald - red.) hebben we het tot 5 juni weten te redden.”

Sindsdien loopt het weer als een tierelier bij het museum aan de Bosscheweg, vertelt de directeur. ,,Op doordeweekse dagen hebben we gemiddeld tweehonderd bezoekers. En in de weekenden tikken we vaak de zeshonderd man aan. Dat is ook maximaal mogelijk. Buiten corona konden we tot wel achthonderd mensen ontvangen, maar over het algemeen draaien we op dit moment beter dan andere jaren.”

Het Oertijdmuseum strijdt met elf andere Brabantse organisaties om de provinciale titel. Ook is er een landelijke verkiezingen, maar daar doen alleen grotere toeristische trekpleisters aan mee met bezoekersaantallen boven de 450.000 per jaar. Voor Brabant gaat (opnieuw) de Efteling meedingen om de prijs. 

STEM UITBRENGEN

De wedstrijd wordt georganiseerd door ANWB Eropuit, een onderdeel van de wegenorganisatie om aandacht te schenken aan uitjes in Nederland. Leden van de ANWB kunnen tot en met 31 oktober hun stem uitbrengen via https://www.anwb.nl/landvananwb/verkiezing-leukste-uitje. De winnaars worden begin volgend jaar bekendgemaakt.

OP DE FOTO: In het Oertijdmuseum krijgen bezoekers van alles te weten over de prehistorie. Ook worden er dikwijls spectaculaire vondsten naartoe gebracht. Zo kijkt directeur René Fraaije met spanning naar het zeventien meter lange skelet van een Diplodocus in 2018. Die is naar verwachting vanaf eind 2022 te bewonderen in het museum aan de Bosscheweg. (Foto: Peter de Koning).