Hinde met haar kalfje die een van de aanwezige natuurcamera’s passeren in natuurgebied De Scheeken.
Hinde met haar kalfje die een van de aanwezige natuurcamera’s passeren in natuurgebied De Scheeken. Foto: Ark Natuurontwikkeling

Edelhertenexcursie in bronsttijd

Algemeen

De bronsttijd voor de edelherten breekt aan in het najaar. Dat betekent ook dat er weer excursies worden gehouden naar dit spektakel in natuurgebied De Scheeken. Vanaf maandag 6 september 12.00 uur kunnen belangstellenden zich inschrijven. 

Tijdens het jaarlijkse paringsritueel horen deelnemers imposante burlgeluiden en zien zij kletterende geweien en (dreigende) gevechten. Met een beetje geluk ervaren zij het schouwspel van dichtbij. Aanmelden is verplicht via www.liempdsenherd.nl.

De excursies zijn tussen 15 september en 17 oktober. Deze vinden in de vroege ochtend of ‘s avonds plaats omdat de herten het meest actief zijn tijdens de schemering.

De wandelingen worden begeleid door gidsen van de organiserende partijen: Brabants Landschap, Ark Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde. Per groep is er plek voor maximaal vijftien personen. Er is een inschrijflimiet voor twee deelnemers per aanmelding. Deelname kost 9,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee bij het Liempdse bezoekerscentrum aan de Barrierweg.

KALFJES

De naderende excursies zijn niet het enige nieuws over de edelherten. In mei en juni zijn er ook kalfjes geboren, acht maanden na de vorige bronst. Een van de natuurcamera’s maakte afgelopen dan ook een prachtige foto van een hinde met haar jong.

OP DE FOTO: Hinde met haar kalfje die een van de aanwezige natuurcamera’s passeren in natuurgebied De Scheeken. (Foto: Ark Natuurontwikkeling).