Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Labels voor fietsparkeerders in ramvol centrum

Algemeen Boxtel Over Wegen (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Verkeer & Infrastructuur (c) Winkelcentra

Het was niet slechts een beetje druk met fietsen vandaag in het Boxtelse centrum. Rammetjevol stond het vrijdagochtend in de gehele Rechterstraat, de Croonpassage en rond de Markt. Bruisend Centrum Boxtel en de werkgroep Rechterstraat startten deze ochtend met een ludieke actie. De meningen daarover lagen ver uiteen: van ‘hartstikke leuk’ tot ‘wat een belachelijk gedoe’. En drie kinderen die hun kans schoon zagen iets lekkers bij de Hema te ronselen...

De actie, opgezet door Bruisend Centrum Boxtel samen met de werkgroep Rechterstraat (initiatiefnemer van het herinrichtingsplan) is eenvoudig. Fietsers die hun tweewieler in het daarvoor bestemde vak plaatsen, krijgen een groen label om het stuur gehangen. Zij halen een traktatie op bij de Hema. Overige bezoekers worden geconfronteerd met een oranje label waarop staat dat ze de traktatie hebben gemist. 

ERG DRUK

Els van den Berge vindt het een geslaagde actie. ,,Maar krijg ik dan ook een groene? Want mijn fiets staat in het goede vak”, lacht ze (die kreeg ze overigens). Boxtelaar Ad Pennings kijkt er ook positief naar. ,,Ja, was de labels toevallig net aan het bezichtigen”, vertelt hij bij de verkeerd geparkeerde fietsen aan de Rechterstraat tegen het terras van restaurant De Rechter. Om de hoek richting de Croonpassage staan er juist weer exemplaren met een groen label. ,,Hartstikke goede actie. Het is ook echt heel erg druk.”

Zelf is Ad vandaag niet met de fiets naar het dorp gekomen, maar komt er wel graag. ,,Ik ben hier geboren en getogen. We hebben een prachtig dorp. En de nieuwe straat, dat ziet er toch hartstikke mooi uit? Ook ‘van buitenaf’ ontmoet ik mensen die graag naar Boxtel toe komen. Laatst moest ik wachten bij Natasja Fashion en kreeg ik een kopje koffie. Daar sprak ik een aantal dames uit Eindhoven. Die kwamen vaker hier naartoe omdat we zo’n leuk centrum hebben.”

WAAR DAN?

Ad vraagt zich echter wel af waar de verkeerd staande fietsen bij De Rechter anders kunnen staan. ,,Bij de Kruidvat hier tegenover staat het ook helemaal vol. Of er niet gewoon te veel fietsen zijn? Ja dat denk ik wel.”

Dat vindt ook Maya van Kessel. Bij haar viel de actie echter totaal verkeerd. ,,Belachelijk!”, roept ze. ,,Ik ben er toevallig net een stukje over aan het plaatsen op Boxtelaar zeg het maar (een Facebook-groep over alles wat met Boxtel te maken heeft - red.).” Ze vindt het betuttelend. ,,Het is alsof ze zeggen: foei. Maar waar moet ik ‘m anders kwijt? Bij de Kruidvat staat het vol. Ik vind dat ik mijn fiets nog netjes aan de kant heb gezet, had ‘m ook midden op de weg kunnen zetten.” 

Dat er zo veel fietsen in het centrum zijn, vindt ze wel logisch. ,,Het idee is toch dat iedereen naar het centrum komt met de fiets? Dan vind ik ook er voor voldoende fietsparkeerplekken gezorgd moet worden.”

PIEKMOMENT

De stralende zon samen met de weekmarkt zorgt deze ochtend dan wel voor een piekmoment, Henk van der Zee van de werkgroep Rechterstraat (het ondernemersinitiatief dat het herinrichtingsplan bedacht) denkt ook dat er gewoon meer fietsers naar het dorp komen. ,,In het plan zijn meer officiële fietsplekken dan voorheen opgenomen. Al moet ik wel zeggen dat het bij Villa Phaf nog niet echt kan omdat daar nog aan de Rechterstraat wordt gewerkt.”

Hij zegt echter dat het plan niet in beton gegoten staat. ,,Als na de eerste evaluatie met alle partijen blijkt dat ergens meer logische plekken voor fietsen mogelijk zijn, wordt dat zeker besproken en actie op ondernomen. Zo hebben we het afgesproken. Fietsen moeten niet in de weg staan, hetzelfde geldt voor reclameborden en dergelijke. De essentie blijft dat bezoekers veilig moeten kunnen wandelen en fietsen door de winkelstraat.”

HEMA

Door de actie wordt er in ieder geval volop gediscussieerd over waar de fietsen wel of niet gezet moeten worden. En voor een hilarisch moment in de Hema. Drie jonge jongens hadden een twintigtal groene labels van de tweewielers geplukt. Die hoopten met een berg lekkers weer naar buiten te lopen. De winkelhouder trapte daar echter niet in. Maar ze gaf de kinderen alsnog een zakje snoep. Om te delen...

OP DE FOTO: Mees Gelissen was vrijdagochtend samen met zijn kompaan Xam van Galen (niet op de foto) de labels om de fietssturen aan het hangen. (Foto’s: Hans van Doorn).

Afbeelding