Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Leerlingen verrassen juf Marjo met limousinerit

Algemeen Esch (c) Nieuws (c)

Met grote verbazing doet Marjo Scheel uit Esch open. Dat er iemand van de krant voor de deur staat, zorgt voor nog wat extra spanning. De 62-jarige is al 42 jaar actief in het onderwijs, maar gaat nu met vervroegd pensioen. Haar collega’s hebben een verrassing geregeld en dat maakt haar wat nerveus. Als om negen uur een toeter klinkt, ziet Scheel een grote limousine voor komen rijden en komen de tranen van geluk.

,,Ik ben meestal niet zo van de verrassingen, sterker nog, ik ben normaal degene die voor verrassingen zorgt”, vertelt ze giechelend. Scheel vertelt enthousiast over haar werk als lerares. Het onderwijs heeft haar altijd aangetrokken en in 1979 stond ze dan ook voor het eerst voor de klas. Dat was op De Vorsenpoel in Boxtel. 

In haar werkzame leven heeft ze veel scholen in de regio gezien. Dat had een reden: ,,Ik heb altijd mijn carrière in eigen hand gehouden. Dan geniet je echt het meest. Dat zeg ik ook altijd tegen collega’s die net beginnen in het onderwijs.”

GELUKKIG

Het lesgeven heeft Scheel altijd veel energie gegeven. ,,Ik heb mijn werk elke dag met verschrikkelijk veel plezier gedaan. Ze noemen me ook wel ‘de gelukkige juf’”, zegt ze trots, terwijl ze een speciaal glossy-tijdschrift laat zien die collega’s voor haar afscheid hebben gemaakt: de Marjo, met op de kaft haar ‘eretitel’.

Sinds acht jaar is ze onderdeel van de vervangers- en invalpool (VIP) van de Dommelgroep, die vier schoolbesturen (Talentis, Cadans primair, SKOPOS en SKOSO) hebben opgezet. De leerkrachten zijn een soort vliegende keep voor alle basisscholen in een wijde omgeving van ‘s-Hertogenbosch tot Biezenmortel en van Vlijmen tot Sint-Oedenrode. Ook de Willibrordusschool in haar woonplaats Esch heeft ze even van binnen gezien: ,,Maar niet lang, want mijn kinderen zaten daar op school en dat vond ik lastig te combineren.”

Het laatste jaar heeft Scheel iedere vrijdag ingevallen op de Vlechter in Vlijmen. Daar heeft ze een goede band met de leerlingen opgebouwd. ,,Ik vind het prachtig als ik de kinderen extra zelfvertrouwen geef en hen veilig kan laten voelen. Dan leren ze ook beter.”

TRANEN

Als de limousine stopt en de deuren open gaan, kan Marjo haar tranen niet meer bedwingen. Zes leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de Vlechter stappen uit en een aantal collega’s van de VIP komen al zwaaiend met vlaggen aangelopen. ,,Wat een verrassing, dit had ik echt niet verwacht”, snikt ze.

De directeur van de Vlijmense basisschool, Dominique Habraken, regelde het chique vervoer voor Marjo en heeft nog een laatste woord: ,,We nemen afscheid van een bijzonder mooie leerkracht.”

Op haar school krijgt Marjo, naast een groots ontvangst, ook een high tea aangeboden met de hele klas, waren er cadeautjes en werd er gezongen. Daarnaast is er vanmiddag nog een afscheidsborrel met haar collega’s van de Boxtelse invalpool VIP. 

Marjo zal het werk en de kinderen wel missen, maar heeft nog zoveel om handen dat ze zich zeker niet gaat vervelen. ,,We hebben het geluk dat onze ouders nog leven en met zeven kleinkinderen, waarvan er twee nog geboren moeten worden, hebben we straks genoeg te doen”, zegt ze lachend.

OP DE FOTO’S: Een aantal kinderen uit groep 6, 7 en 8 van basisschool de Vlechter in Vlijmen kwamen hun juf Marjo Scheel vanmorgen met een limousine ophalen in Esch. Zij gaat met pensioen. (Foto’s: Hans van Doorn).  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding