Hulp bij schulden door Gestels ‘maatje’

Algemeen Nieuws (c)

Schuldhulpmaatje komt ook naar Boxtel. De stichting is eind 2019 opgericht in Sint-Michielsgestel als aanvulling op de professionele hulp voor mensen met schulden. In totaal kunnen maximaal vijf Boxtelse inwoners zich hiervoor het komende half jaar aanmelden.

Het college van B en W hoopt dat vrijwilligers van de stichting een aantal inwoners langdurig kunnen helpen met hun betalingsachterstanden. Deze ‘maatjes’ kunnen praktische hulp bieden om schulden te voorkomen of juist uit de financiële problemen te blijven.

In de gemeente Sint-Michielsgestel, waarmee Boxtel het ambtelijk bedrijf MijnGemeenteDichtbij deelt, zijn de maatjes een jaar geleden gestart maar blijft het aantal aanmeldingen achter bij het aantal beschikbare vrijwilligers, die tevens volledig zijn opgeleid om de hulp te bieden. 

B en W willen daarom kijken of het project ook in Boxtel kan plaatsvinden. Daarvoor maken de Boxtelse schulddienstverleners kennis met coördinator Tilly de Vos van Schuldhulpmaatje en de gemeente zal alle extra reiskosten betalen. Eind dit jaar wordt er geëvalueerd en worden er vervolgafspraken gemaakt.  Het college denkt dat Schuldhulpmaatje kan zorgen voor structurele begeleiding. De vrijwilligers hebben bovendien meer tijd dan de schulddienstverleners om samen met de inwoner financiën en administratie op orde te brengen en te houden. 

AFSTEMMING

Er is echter al een soortgelijk vrijwilligersproject in Boxtel die loopt via de KBO. Daarnaast is er ook Bureau sociaal raadslieden (ContourdeTwern). ,,Schuldhulpmaatje is een toevoeging doordat een inwoner langdurig gekoppeld kan worden aan een maatje”, geven B en W als tegenargument. Het dagelijks gemeentebestuur wil echter wel dat de komst van Schuldhulpmaatje wordt afgestemd met KBO en ContourdeTwern.