Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Petra van der Tempel hielp in 20 jaar 1.600 baby’s ter wereld

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Boxtel Oost (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Toen ze elf jaar was, wist Petra van der Tempel al dat ze verloskundige wilde worden. Dit jaar viert ze haar vierde lustrum. Vol trots kijkt de Boxtelse terug op twintig jaar verloskunde, 1.600 bevallingen, verschillende stages, haar mentor Wilma van Roessel en de allereerste bevalling die ze bijwoonde.

,,Wist je dat veel verloskundigen al binnen zeven jaar een ander beroep kiezen?” Nee, maar dat Petra (43) een zwaar beroep heeft, is een mening die door velen wordt gedeeld. Niet door de vroedvrouw zelf overigens, want zij is nog elke dag blij met het – volgens haar – mooiste vak ter wereld: ,,Na twintig jaar geniet ik nog elke dag van mijn werk. Natuurlijk, je moet stevig in je schoenen staan, want je draagt de verantwoordelijkheid van moeder en kind. En als een bevalling ’s nachts begint en je hebt dienst, moet je eruit. Maar ik vind dat geen enkel probleem. Maar een nacht overslaan lukt niet meer, ik moet mijn gemiste slaapuren wel inhalen tegenwoordig.”

EXTRA SPECIAAL

Voor ze begon aan de Vroedvrouwenschool in Kerkrade, had ze haar eerste bevalling al gezien. ,,Ik weet dat nog heel goed”, lacht Petra. ,,Ik mocht mee met verloskundige Paul de Reu (die destijds praktijk hield in het pand waar nu eetcafé De Rechter is gevestigd - red.) en na de bevalling huilden vader en moeder. En ik keek toe en ook bij mij stroomden de tranen over mijn wangen. Ik vond het fantastisch.”

Na een slordige 1.600 bevallingen is Petra haar emoties meestal de baas, maar een aantal geboortes is extra speciaal voor haar. ,,Die van mijn zus Karin en mijn schoonzus waren heel bijzonder. Bij de tweede bevalling van Karin was zelfs onze moeder aanwezig. Heel bijzonder was dat.”

Ook de moeilijke bevallingen blijven de Boxtelse bij: ,,Maar daar deins ik niet voor terug. Ik word dan juist heel rustig. Vertrouw op mijn kennis en ervaring. Natuurlijk raakt het me, maar ik kan mijn verhaal altijd thuis en bij mijn collega’s kwijt.”

MIJN MENTOR

Hoewel Petra al op de basisschool wist dat ze verloskundige wilde worden, werd ze tijdens het eerste jaar van de studie uitgeloot. ,,Ik heb toen een half jaar Frans gestudeerd, want ik moest wat. Daarna ben ik alleen naar Nieuw-Zeeland gegaan en heb ik na mijn terugkomst verschillende baantjes gehad.”

Bij haar tweede poging was Petra wel door en vertrok ze naar Kerkrade. ,,Op schooldagen was ik daar en tijdens mijn vrije weekeinden kwam ik naar Boxtel. Daar ging ik mee met verloskundige Wilma van Roessel. Ik heb van haar enorm veel geleerd. Ik kan haar met recht mijn mentor noemen. Zij heeft ook mijn twee bevallingen gedaan en beide keren beviel ik thuis. Ik heb dus twee Boxtelaren op de wereld gezet.”

Na haar opleiding had Petra dan ook al ongeveer 150 bevallingen (mee)gedaan. Medestudenten kwamen niet verder dan vijftig.

BLIJVEN ONTWIKKELEN

Hoewel Petra met in totaal 24 jaar ervaring zeer bedreven is, heeft ze een blijvende behoefte zich te ontwikkelen. Zo behaalde ze in 2014 haar echodiploma en doet ze elke maandagavond de echo’s voor vrouwen met een zwangerschap tot veertien weken. Onlangs rondde ze een studie homeopathische verloskunde af. ,,Eerlijk gezegd was ik sceptisch over homeopathie, maar ergens was ik toch nieuwsgierig. Ik besloot me aan te melden voor één module en was toen zo enthousiast dat ik de hele studie heb afgerond.”

Ze vervolgt: ,,Homeopathie is voor hen die het willen een mooie en effectieve aanvulling op de reguliere verloskunde en biedt milde en veilige oplossingen bij klachten als misselijkheid, angst en obstipatie. Ons team van Verloskundig Centrum Fellenoord is heel gemêleerd, iedereen heeft een eigen specialisatie dus we vullen elkaar goed aan.” 

NIET GEMAKKELIJK

Gedrevenheid is dan ook een woord dat past bij Petra: ,,Maar”, stelt ze, ,,ik had niet kunnen bereiken wat ik bereikt heb zonder de steun van mijn man Roel. Want ik geef het grif toe: het is niet gemakkelijk getrouwd te zijn met een verloskundige. Want hij wordt ook wakker als ’s nachts mijn telefoon gaat. En hij had door mijn onregelmatige werk vaak de zorg om de kinderen.”

En dat is fijn, want Petra spant zich tot het uiterste in aanstaande ouders door de zwangerschap en bevalling te loodsen: ,,Je wordt maar één of een paar keer ouder. Ik doe er alles aan deze ervaring positief te maken. En hoe eervol is het als (aanstaande) ouders zoveel vertrouwen in je hebben dat ze het meest dierbare, hun kind, aan je toevertrouwen? En dat kunnen ze gerust. Verloskunde is mijn roeping. Ik heb nooit iets anders willen doen. Het is wie ik ben.”

OP DE FOTO: Petra van der Tempel wist al heel vroeg (ze was pas elf jaar) dat ze later vrouwen wilde helpen baby’s op de wereld te zetten. Dat doet ze nu al ruim twintig jaar met veel plezier. (Foto: Bas van den Biggelaar).