SP KRITISCH OP DELEN VAN INFORMATIE

'Geheimhouding stukken frustreert publieke debat'

Stukken met een slotje erop. Zo worden binnen het gemeentehuis documenten aangeduid die Boxtel niet openbaar wil delen. Ook de raadsleden ontvangen wel eens geheime documenten. Die mogen zij als volksvertegenwoordigers wel inzien, maar vervolgens niet delen met derden. Soms tot grote frustratie van oppositiepartij SP.

Als concreet voorbeeld haalt SP-fractievoorzitter Eric van den Broek het convenant aan tussen de initiatiefgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) en de gemeente Boxtel. Het college van B en W en SOWiB zetten twee weken geleden hun handtekening onder een reeks werkafspraken. De vrijwilligers van het oudereninitiatief, dat bestaat uit verschillende samenwerkende seniorenorganisaties, hebben de voorbije jaren gewerkt aan een ouderennota. Het contact met de gemeente verliep niet altijd van een leien dakje, dus zijn er omgangsvormen afgesproken.

De raadsleden kregen dit document in te zien, maar er zat 'een slotje op'. Wethouder Wim van der Zanden vond ze 'niet interessant om te delen met het publiek'. Van den Broek stelt dat de afspraken an sich zijn toe te juichen: ,,Maar raadsleden mochten daar alleen vertrouwelijk kennis van nemen zodat we daar vervolgens niets over kunnen zeggen. Hiermee wordt bij voorbaat een eventuele discussie in de kiem gesmoord."

Volgens de politicus heeft zijn partij ook technische vragen gesteld over dit 'vertrouwelijk omgaan met documenten' aan het college van B en W. Die gingen tevens over het convenant met SOWiB. De beantwoording daarvan liet op zich wachten in verband met een gebrek aan ambtelijke capaciteit en afstemming met het college.

Naast het convenant, stelde de SP ook technische vragen over een ander onderwerp dat alleen voor de ogen van de raadsleden was bedoeld. Waar dat over ging, wil de oppositiepartij nog niet benoemen omdat ze eerst de antwoorden wil afwachten. 

CONTROLERENDE TAAK

De SP snapt niet waarom er op de stukken 'vertrouwelijkheid, dan wel geheimhouding' wordt gelegd. ,,Wanneer dat zonder een hele goede (wettelijk bepaalde) reden gebeurt, is dat niet alleen slecht voor de controlerende taak die de gemeenteraad heeft, maar het frustreert ook het publieke debat", aldus Van den Broek. 

Hierop besloot de SP dan maar schriftelijke vragen te stellen aan het college die B en W in dertig dagen moeten beantwoorden. Naast dat de oppositiepartij wil weten op basis waarvan stukken geheim worden gehouden, vraagt zij zich ook af of politici, maar ook burgers en pers dan maar documenten moet opvragen via de Wet openbaarheid bestuur (Wob).