Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

LUDIEKE ACTIE OM JUIST PARKEREN FIETSEN TE STIMULEREN


'Rechterstraat moet weer veilig voelen'


RENS VAN DEN ELSEN

Nu de herinrichting van de Rechterstraat bijna is afgerond, breekt voor de werkgroep en Bruisend Centrum een nieuwe fase aan. Het veiliger maken van het winkelgebied voor voetgangers en fietsers heeft een hoge prioriteit. ,,Bezoekers moeten zich weer veilig voelen, gemotoriseerd verkeer willen we zoveel mogelijk weren en fietsen horen niet in de weg te staan", legt voorzitter Henk van der Zee van de werkgroep Rechterstraat uit. 

Wie het centrum de komende weken bezoekt en zijn of haar fiets parkeert, kan bij terugkomst zomaar een gekleurd label aan hun stalen ros zien hangen. Op deze manier willen Bruisend Centrum en de werkgroep mensen op een positieve manier bewust maken van waar zij hun tweewielers stallen. 

Op veel plekken in het centrum zijn zwarte rekken geplaatst, zogeheten 'nietjes'. ,,In vergelijking met de oude situatie, kun je nu op veel meer locaties je fiets parkeren. Er is in theorie voldoende plek en daar wijzen we iedereen graag op", vertelt Van der Zee. Mensen die hun tweewieler tegen en bij de rekken zetten, worden beloond met iets lekkers. Zij kunnen het groene label aan hun fiets bij de Hema inleveren voor een zak chips of snoep. Wie fout parkeert, wordt aangemoedigd om dat de volgende keer goed te doen middels een oranje label met de boodschap dat zij een aardigheidje hebben gemist.

EVALUEREN

,,We evalueren de ontwikkelingen in de winkelstraat doorlopend. Daar waar aanpassingen nodig zijn, voeren we die ook door als het enigszins kan. Mits deze een verbetering van de situatie betekenen", aldus Van der Zee. Het verplaatsen van de 'fietsnietjes' bij de Kruidvat en Pearl is daar een voorbeeld van. Deze parkeerplekken voor tweewielers stonden te dicht bij de gevel en de ingang van de betreffende winkels en dat belemmerde de doorgang. Door de rekjes een meter naar voren te halen, is er meer ruimte gecreëerd voor klanten en voetgangers.

VERBETERINGEN

Als bezoekers verbeteringen zien of ideeën hebben over de recente vernieuwingen in het centrum, kunnen zij contact opnemen met de werkgroep Rechterstraat. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@cmboxtel.nl.


q De 'nietjes' bij de Kruidvat en Pearl zijn deze week een meter verplaatst zodat de entrees van de winkels beter te bereiken zijn. (Foto: Rens van den Elsen).