Maaimenietjes: kies voor level E 


In het Brabants Centrum van 15 juli wordt gemeld dat de gemeente te weinig budget heeft om het gangbare groenbeheer aan te houden. Bij dat gangbare beheer is er sprake van level A, B, C en D waarbij het gaat van ‘strak en fraai’ (bij A) naar ‘rommelig’ (bij D). 

Wat ik mis, is level E van ecologie. Dit niveau is eenvoudig en goedkoop te bereiken door niet wekelijks te maaien maar afhankelijk van het doel. Bijvoorbeeld alleen in september of oktober. Bij E gaat het om het belang van biodiversiteit. Bij Natuurmonumenten noemen ze dat een maaimenietje. 

In het gangbare beheer krijgen de planten amper kans om te bloeien omdat ze elke week worden weggemaaid. Als deze planten echter wel de kans krijgen om uit te groeien en bloemen te krijgen, bieden ze in verschillende stadia kansen voor insecten die het al zo zwaar te verduren hebben. Het gaat niet om de vraag of het fraai en netjes is, het gaat dan om de vraag of het goed is voor de natuur. De eerste jaren is er nog veel gras, want er is veel stikstof, maar door verschraling komen er steeds meer bloemen. Aan het eind van het seizoen moet het daarom niet alleen worden gemaaid, maar moet het maaisel vooral worden afgevoerd. Dat kan in hetzelfde plantsoen wat daar dan deels voor wordt opgeofferd. Met zo’n voedselrijk hoekje krijg je variatie. Hoe groter de variatie, des te groter de biodiversiteit. 

Een voorbeeld is te zien in een plantsoen in de Mozartlaan in de wijk Boxtel Oost. Vanaf april is er niet gemaaid of alleen per locatie geëxperimenteerd door er met een zeis over te gaan of een stukje te plaggen. Resultaat: al meer dan vijftig soorten planten en prachtige insecten als libellen, sprinkhanen, wilde bijen en penseelkevers. 

Toch blijft het belangrijk dat sommige plaatsen als speelvelden en delen van bermen voor de veiligheid van verkeer wél worden gemaaid. Maar plantsoenen en bermen die zich daarvoor niet lenen, zouden als ecologische linten door het dorp uitstekende kansen kunnen bieden voor plant en dier.


        KEES MARGRY