Afbeelding
Foto:

BIJHOUDEN BERMEN LEEFT IN BOXTEL

'Groenbeheer door de inwoners wordt puinhoop'

JAN HERMENS

De gemeente Boxtel moet haar inwoners het openbaar groen laten bijhouden. Die stelling was vorige week te vinden in OnsBC en op Facebook. Aanleiding: Boxtel kan het huidige niveau van groenbeheer niet meer betalen. Getuige de vele reacties leeft het onderwerp in het dorp.

Zowel in onze app OnsBC als op Facebook twijfelen Boxtelaren aan de oplossing die de stelling biedt. Het zou een puinhoop worden, schrijft Marc Schoenmakers. ,,De een gaat met een zitmaaier een prachtig biodiversiteitsveld te lijf waar de bijtjes hun honing uit halen, een ander gaat op pad met een kettingzaag om kachelhout te verzamelen voor de strenge winter." Aan de andere kant wordt ook getwijfeld aan de kennis die inwoners van groenbeheer hebben, evenals de tijd die ze eraan willen besteden. ,,Misschien moet Boxtel een keer terug naar het Rijk met de boodschap dat zoveel bezuinigen simpelweg niet lukt.  Alles wordt nu kapot bezuinigd en dat is niet alleen bij de gemeente Boxtel aan de orde", geeft een Ons BC-gebruiker als suggestie.

TOPPERS

Hoewel groenonderhoud en onkruidbestrijding niet uit hetzelfde gemeentelijke potje betaald worden, hebben ze wel een overeenkomst: voor beide klussen is te weinig budget. De online reacties leverden de suggestie op om met vrijwilligers op regelmatige basis stoepen en straten schoon te maken: ,,Er zijn van die toppers die op zaterdag de wijken opruimen. Misschien een goed idee dit ook voor onkruid te organiseren?"

Overigens is niet bekend of de gemeente daadwerkelijk plannen heeft om het groenonderhoud meer bij inwoners te leggen. Wel schiet het budget tekort om het huidige niveau van maaien en snoeien vast te houden. Dus moeten er keuzes gemaakt worden. De stelling van vorige week zou een optie kunnen zijn. Maar minder snoeien, knippen en maaien eveneens. Zal Boxtel met een oplossing komen, zal zij toch meer kijken naar haar inwoners of wordt er louter geroeid met de riemen die er zijn? Komend najaar wordt de begroting besproken door de raadsleden. Wellicht zal die discussie meer duidelijkheid scheppen.

De volgende wekelijkse stelling wordt morgen gepubliceerd in Ons BC.