Afbeelding
Foto: Helma Willems

Belles Amies helpt Eritrese vrouwen met alledaagse Nederlandse dingetjes

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Het trok aardig wat aandacht eind juni: acht Eritrese vrouwen in kledingdracht voor de Hema in Boxtel. Dat was een onverwachte, maar mooie bijkomstigheid van het project dat de lokale serviceclub Belles Amies vorig jaar al was begonnen, maar vanwege corona pas onlangs van start kon gaan: deze vrouwen op een laagdrempelige manier wegwijs maken in de (lokale) gemeenschap.

Maar ook leren de vrouwen uit Eritrea de Nederlandse culturele kenmerken, zodat zij zich hier sneller kunnen ontwikkelen. Leila Yemane (34), zelf al twaalf jaar in Nederland en van Eritrese afkomst, is tolk voor de acht deelnemers aan het project. ,,Er zijn grote verschillen tussen de Nederlandse cultuur en die in ons geboorteland. Hierdoor vinden vrouwen uit Eritrea het moeilijker wennen dan andere immigranten of vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Irak”, legt zij uit. ,,Velen van ons komen uit kleine dorpen, waar weinig tot geen voorzieningen zijn, zij ervaren alle nieuwe indrukken als een echte cultuurshock. Directe begeleiding ontbreekt voor deze groep”, gaat Yemane verder.

Het is niet zo dat het werk van Buro Nieuwkomers (dat mensen begeleidt die vanuit het buitenland in Boxtel komen wonen) en Vluchtelingenwerk Nederland voor niks is. ,,Zeker niet, maar dat is voor iedere vluchteling hetzelfde en gaat er ook vanuit dat mensen zelf om hulp vragen. Eritrese vrouwen zijn dat niet gewend. Ze vinden het moeilijk om de Nederlandse taal te leren en zijn vaak, mede door onderdrukking in het thuisland, introvert. Extra begeleiding in aanloop naar de inburgeringscursus is dan ook gewenst”, vindt Yemane. 

En daar komt de hulp van de Boxtelse Lionsclub Belles Amies om de hoek kijken. Jacqueline van Laarhoven was in het seizoen 2019/2020 president van de serviceclub toen Yemane haar levensverhaal kwam vertellen op een bijeenkomst. ,,Dat raakte niet alleen mij, maar alle aanwezigen. Ik vond het zo bijzonder dat ik besloot om onze inzet van dat jaar aan dit project te koppelen (iedere president kiest een lokaal doel uitkiezen waarvoor geld wordt ingezameld - red.). We zijn gaan kijken de Eritrese vrouwen in Boxtel behoefte aan hadden en het bleek dat extra hulp bij alledaagse dingen erg nodig was”, aldus Van Laarhoven.

VRIENDSCHAP

Yemane kwam bij Belles Amies terecht via clublid Helma Willems uit Esch. De twee leerden elkaar kennen toen de Eritrese net in Nederland woonde. Ze deed wat huishoudelijke taken bij Willems, maar ondertussen groeide er ook een vriendschap en leerden ze veel van elkaar en over elkaars culturele opvattingen. Mede hierdoor groeide Yemane als persoon en werkt ze nu zelfstandig als vertaler en tolk. Willems heeft haar geholpen bij het schrijven van het project. 

Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om al eerder bij elkaar te komen, maar toen de regels versoepelden handelden Willems en Yemane snel. ,,In de bibliotheek konden we echter nog niet terecht en dus zijn we de eerste keer gewoon bij de Hema aan de Rechterstraat op het terras gaan zitten. Daar waren de reacties hartverwarmend en we werden direct geholpen door een van de medewerkers”, vertelt Willems glunderend. 

CONSTERNATIE

De vrouwen in kwestie, die allen ook een inburgeringscursus via de WSD volgen en in Boxtel wonen, hebben het tijdens de wekelijkse bijeenkomsten over voor Nederlanders alledaagse zaken. Onderwerpen waarover in het land van herkomst heel anders wordt gedacht of die ze simpelweg niet gewend zijn. Willems: ,,Dat gaat van (persoonlijke) hygiëne en voeding tot simpele dingen als ‘hoe werkt een stofzuiger?’. Maar ook onderwerpen als de dood komen ter sprake.” De Essche geeft een voorbeeld: ,,Een van de Eritrese deelnemers wilde haar steun betuigen aan de buren vanwege het overlijden van een dierbare. Dat was al een mooie stap natuurlijk, maar toen ze binnen kwam zag ze de man opgebaard in de woonkamer liggen. Daar schrok ze zo van dat ze flauwviel, wat natuurlijk voor de nodige consternatie zorgde.” Yemane legt uit: ,,In Eritrea gaan we anders om met onze doden. Die gaan naar het mortuarium, maar blijven zeker niet thuis. Als dat al gebeurt, dan slaapt de rest van de familie bij de buren. Niemand blijft bij de overledene in hetzelfde huis.” 

Het zijn allemaal zaken die een inburgeringscursus niet leert aan nieuwe Nederlanders, maar die, zeker voor vrouwen uit Eritrea, wel van groot belang zijn. ,,Doordat ze niet weten hoe het er hier echt aan toe gaat, komen zij hun huis niet zo snel uit. Daardoor leren ze ook de taal niet en kunnen ze dus ook niet zo snel aan het werk in de maatschappij.”

BIEB BIJZONDER

In totaal zijn er acht bijeenkomsten gepland. Die vinden nu niet meer bij de Hema plaats, maar bij iemand achter in de tuin. Vandaag, donderdag 22 juli, was een bijzonder moment gepland: de vrouwen werden ingeschreven bij Bibliotheek Boxtel. ,,Dat vinden ze allemaal geweldig. Ze wisten helemaal niet dat je in de bibliotheek ook terecht kon om bijvoorbeeld rustig te studeren, iets dat thuis niet altijd kan vanwege de kinderschare. Een bibliotheek is überhaupt al bijzonder voor hen”, vertelt Willems.  

De twee initiatiefnemers zijn blij dat het project alsnog van de grond is gekomen, mede dankzij de financiële hulp van Belles Amies. ,,Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar er wordt nu in elk geval over gesproken”, geeft Willems aan. Van Laarhoven haakt daar op aan: ,,Het zou mooi zijn als de gemeente Boxtel dit project wil voortzetten of dat ook omliggende gemeenten het oppakken.”

OP DE FOTO (1): De eerste bijeenkomst voor de Eritrese vrouwen vond plaats op het terras voor de Hema in de Rechterstraat. (Foto: eigen collectie). 

OP DE FOTO (2): De Eritrese vrouwen Fireweyni en Villa schrijven zich in bij de bibliotheek Boxtel. Links Helma Willems namens Belles Amies, met naast haar tolk Leila Yemane. Helemaal rechts Marjolein Borgers van Huis73. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding