PvdA-GroenLinks wil onder meer energiecoaches voor jeugd

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Raven Valentijn, steunfractielid van de PvdA-GroenLinks, presenteerde wethouder Désiré van Laarhoven onlangs voorstellen om de energietransitie in Boxtel te versnellen. Dat deed ze tijdens een kennismakingsgesprek waarbij ook raadsleden Mirjam Bemelmans en Miek Nooijen aanwezig waren.

PvdA-GroenLinks stelt onder andere voor om uitkeringsgerechtigden en mensen met schulden te helpen bij de aanschaf van isolatie en zonnepanelen. Ook wil de partij ondernemers die door corona in financiële problemen zitten, ondersteunen bij verduurzamende maatregelen. Hierdoor moet hun energierekening omlaag gaan.

Daarnaast lijkt het de fractie zinvol als inwoners energiezuinige elektrische apparaten delen, omdat mensen met een smalle portemonnee vaak wit- en bruingoed hebben met een laag energielabel. Valentijn (recent afgestudeerd van een opleiding hbo milieukunde): ,,En isoleer platte daken door deze te vergroenen.”

INFORMATIEPUNT

Om te zorgen dat iedereen weet wat er speelt op het gebied van groene stroom en besparende maatregelen, stellen de politici voor een wijk- of mobiel energie-informatiepunt op te richten. Valentijn: ,,Voor huisbezoeken voelen we nóg meer. Diverse bedrijven zouden die kunnen afleggen.” 

Bovendien ziet de jeugdige politica heil in zogeheten ‘junior energiecoaches’ die jongeren van advies moeten voorzien. Die groep krijgt namelijk het volop met de omschakeling te maken.