De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario's opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk).
De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario's opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

‘Veerkrachtig Boxtel’ haalt eerst boekriem aan

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De komende jaren worden sober voor de gemeente Boxtel, maar daarna moet er weer hoop aan de horizon gloren. Dat is in het kort de richting die het college van B en W na de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond kan gaan uitwerken. Alle fracties kregen de ruimte om hun visie op de toekomst van Boxtel te delen. Die sloten vrijwel naadloos aan op de verkiezingsprogramma’s van november vorig jaar. Desalniettemin moet de broekriem strakker worden aangehaald.

De acht partijen bespraken dinsdagavond de vier mogelijke denkrichtingen die het college eind juni aan de raadsleden voorlegde in het kader van de kerntakendiscussie: Boxtel als slaapstad, duurzaam en bruisend centrum, een sociaal paradijs of alleen doen wat moet. De keuze moet richting geven aan een jaarlijkse bezuiniging bij de gemeente van 3,5 tot 5 miljoen euro.

Het was bij iedereen duidelijk welke kant Boxtel op moet, het laatste scenario: alleen doen wat wettelijk gezien moet. Maar daarbij plaatsten alle partijen wel de kanttekening dat de gemeente, zodra het financieel weer kan, ook groeit naar een bruisend centrum met een sociaal hart. In zekere zin is er daarmee een vijfde denkrichting gekozen die het college heeft omgedoopt tot ‘veerkrachtig Boxtel’. 

VERDIENEN

De route naar het nieuwe scenario kan over verschillende wegen. Want waar de ene partij niet wil tornen aan het verhogen van bijvoorbeeld de onroerend zaakbelasting (ozb), heeft de ander daar geen moeite mee. ,,Een verhoging van 1 procent levert wellicht maar 88.000 euro op, daarmee kun je wel weer een hogere lening afsluiten. Geld met geld maken dus”, meent Jan de Koning van coalitiepartij INbox. 

Onder coalitiepartijen zijn er verschillen van inzicht over lokale heffingen. Voor Balans is het verboden terrein, terwijl Combinatie95 en INbox er wel heil in zien. Fractievoorzitter Stefan van de Nijs (Combinatie95) ziet ook verdienmogelijkheden op het gebied van duurzaamheid: ,,Voor een sluitende begroting zouden we op alle posten 50 procent moeten bezuinigen. Daarom moeten we ook kijken naar de inkomsten. Een zonneveld van twintig hectare levert de gemeente vijftien jaar lang ieder jaar vijf ton op.” 

EERST ZUUR, DAN ZOET

Boxtel zet eerst een aantal stappen terug om daarna in wandeltempo weer richting een bruisende gemeente te gaan. Daarbij moet volgens burgemeester Ronald van Meygaarden ‘het sociaal karakter zoals we dat nu hebben in de gemeente’ bewaard blijven.

Het college werkt de gekozen richting verder financieel uit. B en W krijgen daarbij van de raad de creatieve vrijheid om met bezuinigingen en inkomstenbronnen tot een sluitende begroting te komen. Het resultaat hiervan bespreekt de raad in september en oktober.

OP DE FOTO: De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario’s opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk).