Fellenoord
Fellenoord Foto: Peter de Koning

Stelling: knip maken in Fellenoord en fietssluis bij JRL open gooien, zijn goede ideeën

Algemeen Boxtel Over Wegen (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Verkeer & Infrastructuur (c)

Een ‘knip’ in de Fellenoord is al sinds 2012 onderdeel van een gemeentelijk plan. Vooralsnog is hier echter nog geen sprake van, stelde het college van B en W.  Maar het idee wordt ook niet van tafel geveegd. In een eerder stadium had Boxtel in combinatie met deze afsluiting ook het voornemen om de fietssluis bij het Jacob-Roelandslyceum open te gooien. Zo hoeft gemotoriseerd (vracht-)verkeer niet via de Konijnshoolsedreef naar de Grote Beemd, maar kan dat vanaf de Fellenoord bij de middelbare school direct die weg indraaien en uitrijden.

Over het blokkeren van de aansluiting van de Fellenoord op de Rechterstraat, is politiek al veel gediscussieerd. De maatregel zou een behoorlijke invloed op de verkeersstroom in en om het centrum hebben. Hierdoor kan gemotoriseerd verkeer alleen nog via de Dr. Van Helvoortstraat het centrum van Boxtel bereiken. In combinatie met het realiseren van de knip, zou ook de fietssluis bij het JRL weer opengegooid worden. Hoewel hierdoor de Konijnshoolsedreef met de haakse bocht wordt ontlast, klonken er al eerder zorgen vanuit de middelbare school voor de veiligheid van haar leerlingen. 

De werkgroep Rechterstraat adviseerde eerder al om de ‘knip’ even te laten voor wat het is: eerst maar even afwachten hoe het gaat lopen als de herinrichting van de Boxtelse winkelstraat is voltooid. Het vorige college nam dit advies over in oktober vorig jaar. Die besloot dat de volgende gemeenteraad hier een ei over moest leggen. 

Maar nu is er een nieuwe dimensie bijgekomen. Vorige week besloot het college van B en W om van de Dr. Van Helvoortstraat een eenrichtingsweg te maken. Daardoor kan verkeer vanaf de Fellenoord niet meer schuin oversteken. Bovendien moet vrachtverkeer vanaf de Konijnshoolsedreef een lastige haakse bocht maken: die moet straks verplicht rechtsaf de Fellenoord op. 

Na het nieuws van Brabants Centrum over het verkeersbesluit, werd de ‘knip’ opnieuw actueel in de politiek. Fractievoorzitter Vera Brouns van oppositiepartij CDA vroeg zich dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering af de ‘knip’ binnenkort opnieuw op de agenda staat. En daarmee vroeg ze indirect ook naar de fietssluis op de Grote Beemd. Immers: als de haakse bocht van de Konijnshoolsedreef op de Fellenoord straks een te lastige horde wordt voor vrachtverkeer, resteert er nog één optie: de fietssluis bij JRL opengooien voor gemotoriseerd verkeer. 

Vanwege de ontwikkelingen zijn we tot de volgende prikkelende stelling gekomen: een knip op Fellenoord en de fietssluis bij JRL open gooien, zijn goede ideeën.

OP DE FOTO: Fietsers en brommers mogen links- en rechtsaf vanaf Fellenoord. Auto’s straks niet meer. (Foto: Peter de Koning).