Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Huiskamer op Hoogheem viert eerste lustrum met voordeurkienen

Algemeen Boxtel Oost (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

,,Het is hier eigenlijk altijd wel gezellig druk”, zegt Leni van den Aker. Ze doelt op ‘haar’ Huiskamer, het initiatief dat zij vijf jaar geleden samen met Rita van Berkel startte op Hoogheem, flat zeven (Leeuw), nummer 448. Het eerste lustrum vieren zat er vanwege corona nog niet in, maar deze week kan alsnog de vlag uit. 

Rond half elf dinsdagochtend is de Huiskamer goed gevuld. ,,Het is gezellig hier, beter dan alleen thuis op de bank zitten”, zegt bezoekster Riek van Oirschot (82). Haar tafelgenoten knikken instemmend. Vijf keer in de week weten de bewoners van voornamelijk de Hoogheemflats 6, 7 en 2 het appartement op vijf hoog te vinden. De ene keer wordt er gekiend, de andere keer is er een fietstochtje, maar vaak is er ook gewoon een kop koffie en komen de bezoekers om te ‘buurten’. ,,Waarover? Eigenlijk over van alles en nog wat, maar zo min mogelijk over ziektes of de dood. Dat horen we al te vaak”, geven Riek en haar mede-bezoekers aan. De gemiddelde leeftijd ligt namelijk rond de tachtig, schatten zij in.

Dat er vooral senioren komen in de Huiskamer vindt niemand een probleem. Sterker nog, dat is ook precies de doelgroep die Leni en Rita voor ogen hadden toen ze met dit idee kwamen. ,,Er zijn hier veel eenzame ouderen en die willen graag wat vaker gezelschap. Kijk maar eens rond en je ziet dat we duidelijk voorzien in die behoefte”, geeft Van Berkel aan. Zij is bij het project betrokken vanuit de Huurders Vereniging Hoogheem en helpt waar nodig. 

HARD WERKEN

Leni is vrijwel altijd aanwezig en doet veel voor de Huiskamer. Ze is trots dat het initiatief werd omarmd door woonstichting Sint-Joseph (nu Joost) die een appartement beschikbaar stelde. Na een flinke verbouwing was in maart 2016 de opening. ,,En alle 22 vrijwilligers die zich destijds hebben aangemeld, zijn nog steeds actief”, geeft ze aan. Leni vervolgt: ,,We hebben hard moeten werken om te komen waar we nu zijn, dat geeft wel een goed gevoel.”

De Huiskamer is, met maandelijks tussen de 400 en 450 bezoekers, een groot succes. ,,Tijdens de coronaperiode zijn we lange tijd dicht geweest. En dat merken we nu wel in het aantal bezoekers. Gelukkig zijn we allemaal ingeënt. Dat moet ook wel, want anders zouden we hier niet kunnen zitten. Daarom hebben we gezegd dat iemand die niet gevaccineerd is, voorlopig niet binnen mag. Dat is vervelend, maar even niet anders”, aldus Leni. 

KIENEN EN GEBAK

Het eerste lustrum van de Huiskamer werd half juni al een beetje gevierd, dat was tevens de eerste keer dat de deur weer open mocht na de coronasluiting. Deze week werd en wordt er ook stilgestaan bij het vijfjarig bestaan. Woensdagmiddag was er het voordeurkienen, waarbij bewoners voor de deur zaten en de nummers afstreepten om mooie prijzen te winnen. En zondag is er bij de koffie nog gebak, zelf gemaakt door Leni. 

Het is duidelijk dat iedereen daar nu al zin in heeft. Rita weet het zeker: na vijf jaar kan niemand meer zonder de Huiskamer. ,,Iedereen is er zo aan gehecht, ik kan me niet voorstellen dat de Huiskamer er ooit niet meer is.”

OP DE FOTO’S: Leni van den Aker (rechts) leunt tevreden achterover tijdens het voordeurkienen op Hoogheem, flat 7, waar ze veel werk voor heeft verzet. De activiteit kent dit jaar een feestelijk tintje, want de Huiskamer bestaat vijf jaar. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding