Vlonderpad
Vlonderpad Foto: Henk van Weert

Hoogwater kreeg even voorrang op werk aan vlonderpad in Oost

Algemeen Boxtel Oost (c) Nieuws (c)

Het vernieuwen van het vlonderpad in Boxtel-Oost is op een haar na klaar, waarschijnlijk nog een week schat waterschap De Dommel. Dat is wel een paar maanden later dan gepland en dat heeft te maken met de aanbesteding. Daarnaast had het hoge water afgelopen week prioriteit.

Hoewel De Dommel de klus zelf uitvoert, ging er een aanbesteding aan vooraf. Woordvoerder Manon van de Oever: ,,Er was een aanbesteding, maar die ging in dit geval puur om het materiaal, niet om het werk. We hebben van drie aannemers offertes aangevraagd en de voor ons meest gunstige keuze gemaakt.”

Dat proces duurde echter een poosje, bovendien kon het waterschap pas starten met het karwei toen het materiaal binnen was. Vandaar dat bouwen in het eerste kwartaal van dit jaar, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, niet mogelijk bleek. 

ZAAGSEL

Het nieuwe vlonderpad is van gerecycled kunststof. Dit is beter bestand tegen weer en wind dan het acaciahout waarvan het vorige plankier was gemaakt. Dat ging na verloop van tijd rotten.

Gaandeweg de bouw leverde het zaagsel wat commentaar op. Een passant trof het aan en vroeg zich af of dit kunststof de bodem niet zou vervuilen. Immers, zulke restjes vergaan niet of zeer moeizaam. Van den Oever: ,,Overdag is er een keer iemand geweest die zaagsel aantrof. Dat klopt, ‘s avonds werd dat opgeruimd. Nu is alles voor 99 procent schoon. Onze medewerkers blazen nog een keer de laatste restjes met bladblazers bij elkaar. Ze kunnen het zaagsel vervolgens goed opvegen.”

NAT

Van den Oever vermoedt dat het pad eind volgende week klaar is, maar helemaal zeker is dat niet. ,,Het is vrij nat en onze medewerkers moesten door het hoogwater andere taken in ons gebied verrichten. Ze pakken de draad zo snel weer op.”

OP DE FOTO: Het vlonderpad in Boxtel-Oost wordt veel gebruikt. Dat het nogal nat is, is onder de stellage goed zichtbaar. Wie geen lieslaarzen heeft, kan dankzij het plankier toch met droge voeten wandelen. (Foto: Henk van Weert).