De Van Cooth Hoeve was onderdeel van De Kleine Aarde.
De Van Cooth Hoeve was onderdeel van De Kleine Aarde.

Meer inzicht in uitgaven uit legaat Van Cooth

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c)

Net als diverse andere gemeenten in Noord-Brabant en Gelderland beschikt Boxtel over deel van een oude erfenis: het legaat Van Cooth. De gemeenteraad wil en krijgt meer duidelijkheid over wat er zoal met het geld gebeurt.

Het gaat namelijk om geoormerkt geld, onder meer bedoeld voor scholing van kansarme jongeren. De gemeenteraad is er niet altijd van op de hoogte wanneer er geld uit het legaat wordt geput, door wie en waarom. Het college van B en W beheert deze pot. 

HELDERHEID

Burgemeester Ronald van Meygaarden gaf vorige week tijdens de raadsvergadering aan het prima te vinden de fracties eenmaal per jaar helderheid te verschaffen over de stand van zaken rond het legaat. Er komt tevens een raadscommissie die het legaat Van Cooth gaat controleren. Het onderwerp vliegt nog wel eens door de raadszaal, onder meer als het over De Kleine Aarde gaat, waar de Van Coothhoeve staat.

De erfenis is afkomstig van Petrus van Cooth uit Ravenstein. Hij liet aan het begin van de twintigste eeuw een enorme som geld na aan diverse gemeenten.

OP DE FOTO: De Van Cooth Hoeve was onderdeel van De Kleine Aarde. (Albert Stolwijk).