Op zoek naar zakje met geld om coördinator ouderenbeleid aan te kunnen stellen

Algemeen Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

,,Een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie”, noemde Rinze van der Veen (SP) de beleidsnotitie van de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) die dinsdagavond door de Boxtelse gemeenteraad werd besproken. Verschillende fracties willen nu doorpakken en een ambtenaar aanstellen die de uitvoering van het ouderenbeleid gaat coördineren. De wethouder gaat daar in mee.

Alle partijen zijn het met elkaar eens: SOWiB heeft goed werk verricht. De totstandkoming kende weliswaar de nodige hobbels, met als dieptepunt het opzeggen van het vertrouwen in het toenmalige college van B en W. Maar intussen is die ‘koude oorlog veranderd in een warme relatie’, zoals raadslid Ilse Schelle van Balans de situatie dinsdagavond schetste.

Ook wethouder Wim van der Zanden is trots. ,,Kijk waar we begin dit jaar stonden. De verhoudingen met de werkgroep waren niet best, maar zie waar we nu staan. Er zijn echt concrete stappen gezet. Ik kijk liever vooruit, naar de volgende stap in dit proces. Laten we de hand aan de ploeg houden”, zo maande hij alle betrokken partijen, inclusief de gemeente zelf, tot actie.

OP ZOEK

De werkgroep SOWiB bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende Boxtelse seniorenorganisaties. De vrijwilligers hebben twee jaar gewerkt aan een document dat richting moet geven aan het ouderenbeleid van de gemeente Boxtel, maar ook handvatten aandraagt om dat beleid uit te voeren. Een van de vragen van de initiatiefgroep, was het aanstellen van een coördinator die serieus werk maakt van de ouderennota. Dat kost naar schatting zo’n 100.000 euro. Geld dat de gemeente Boxtel momenteel niet heeft, maar waar wethouder Van der Zanden wel naar op zoek gaat.

Een opgave die SP, CDA en PvdA-GroenLinks extra onder de aandacht brachten met een voorstel om, met de kerntakendiscussie in het achterhoofd, structureel geld vrij te maken voor zo’n ambtenaar.

IEDEREEN WINT

Diny Stolvoort, een van de drijvende krachten achter SOWiB, is blij met de beslissing die de gemeenteraad dinsdagavond heeft genomen. ,,Ze zeggen wel eens: de aanhouder wint. Maar ik denk dat hiermee heel Boxtel wint”, laat ze een dag later desgevraagd weten. Het aanstellen van een coördinator is wat haar en de andere werkgroepleden betreft echt nodig. ,,Veel lijntjes komen straks samen, je ontkomt er haast niet aan dat je dan iemand aanstelt die ze allemaal met elkaar in verbinding brengt.”

Niet alle fracties staan te springen om nu al geld vrij te maken voor een coördinator. Joep Schalkx van Combinatie95 gaf een ‘winstwaarschuwing’ af: ,,Als we hier ja tegen zeggen, dan weten we ook meteen dat iets anders op een ander terrein niet meer kan. Laten we ons dat wel realiseren.”

Ondanks zijn kritische noot ging de gehele raad akkoord met de ouderennotitie.