Afbeelding

Terugkeer JOP opnieuw uitgesteld

Algemeen Nieuws (c)

,,Zolang de pandemie heerst, komt een jongerenontmoetingsplek (JOP) nog niet terug.” Dat antwoordde burgemeester Ronald van Meygaarden op vragen van Sohib Hussain van de D66-fractie. Het raadslid wilde tijdens de vergadering van dinsdag weten waarom er nog geen nieuwe locatie voor het ‘bushokje’ is gevonden. Daarmee wordt de terugplaatsing van de JOP opnieuw uitgesteld: die zou eerst worden herplaatst als de coronaregels werden versoepeld.

De burgemeester en wethouders benadrukken dat jeugd op elke plek in Boxtel welkom is, maar vinden het op dit moment niet verstandig en wenselijk om groepsvorming te stimuleren. Dit in het kader van de coronapandemie.

Daarnaast wil Van Meygaarden jeugd ook niet beperken tot een specifieke locatie: ,,Jongeren zijn een belangrijk onderdeel van de samenleving en daarom zijn zij, net als alle alle Boxtelaren, overal in de gemeente welkom. Daar is de openbare ruimte ook voor bedoeld. Er zijn geen privilege-plekken. Voor iedere Boxtelaar geldt hetzelfde: zorg niet voor overlast en ruim je eigen rommel op. Daarnaast hebben we ook B-Town, waar jongeren activiteiten kunnen ontplooien op het gebied van ontspanning, ontmoeting en sport en spel.”

De vragen van D66 kwamen voort uit de klachten die bewoners van het appartementencomplex Baanrots hebben geuit. Zij ervaren overlast van jongeren, onder andere op het sportveldje bij de Amaliaschool. Hussain vroeg het college ook of er momenteel gesprekken plaatsvinden met jongeren, maar dat is er volgens de burgemeester vanwege de coronamaatregelen nog niet van gekomen. Hij is echter wel van plan om dat alsnog snel op te pakken: ,,We gaan graag met hen samenzitten om te praten over hoe we het voor jongeren beter kunnen doen in Boxtel.”

KLACHTEN

De JOP stond tot vorig jaar september aan de Dr. de Brouwerlaan. Er waren al langer klachten van omwonenden die zich stoorden aan de overlast die jeugd en jongvolwassenen daar veroorzaakten. De druppel was een zware mishandeling van twee mannen in augustus nabij de locatie van de JOP, waarna de metalen schuilplek werd verwijderd. 

Toenmalig wethouder Marusjka Lestrade wilde het object nog verplaatsen naar een groenstrook aan de Fellenoord, achter het tankstation. Dat zorgde voor veel protest, zowel van de buurt als de eigenaar van de benzinepomp. Sindsdien ligt de JOP opgeslagen bij een lokale aannemer.

OP DE FOTO: De JOP staat sinds vorig jaar september niet meer aan de Dr. de Brouwerlaan. (Foto: Pål Jansen).