Een houtvuur maken om op te koken. Hoe doe je dat? Nou, zo dus... Scouts kunnen net als vorig jaar ook komende zomer op kamp hun overlevingsvaardigheden in de praktijk brengen. De organisatie kijkt verwachtingsvol uit naar het evenement. (Foto: Scouting Boxtel).
Een houtvuur maken om op te koken. Hoe doe je dat? Nou, zo dus... Scouts kunnen net als vorig jaar ook komende zomer op kamp hun overlevingsvaardigheden in de praktijk brengen. De organisatie kijkt verwachtingsvol uit naar het evenement. (Foto: Scouting Boxtel). Foto: Scouting Boxtel

Zomerkampen voor Boxtelse scouts mogelijk, maar met regels

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Avonturen beleven en grenzen verleggen. Dat kunnen de leden van Scouting Boxtel dit jaar opnieuw doen tijdens het zomerkamp. Net als vorig jaar gooit ook in 2021 corona eens géén roet in het eten en barst het kampfeest los voor de eerste groep. Dit start al komende zaterdag 24 juli en duurt tot en met 31 juli. Er zijn wel enkele maatregelen waar de deelnemers rekening mee moeten houden. 

Voor een aantal leeftijdsgroepen van Scouting Boxtel vinden de kampen pas aan het einde van de zomervakantie plaats. Samen met de organisatoren kunnen zij niet wachten totdat het begint. ,,Iedereen heeft er enorm veel zin in, want tijdens het kamp kunnen scouts van jong tot oud alles wat ze het hele jaar spelenderwijs geleerd hebben in de praktijk brengen. Zo krijgen zij de kans zich persoonlijk te ontwikkelen. De kampen worden georganiseerd door honderden enthousiaste vrijwilligers en soms zelfs door de jeugdleden zelf”, laat de organisatie weten.

UITDAGEND

In de wekelijkse opkomsten doen scouts allerlei vaardigheden op die ze tijdens het zomerkamp goed kunnen gebruiken. Ze zetten hun eigen tent op, koken in een zelfgebouwde keuken en vinden met verschillende navigatietechnieken hun weg tijdens een tocht. Ze zijn deze week zonder ouders op pad en op elkaar aangewezen. Het komt dus ook aan op hun sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze uitdagende activiteiten, zoals klimmen of mountainbiken. ,,Al met al leren scouts dus enorm veel van dit zomerkamp!”, vertelt een enthousiaste leiding.

De verschillende leeftijdsgroepen van Scouting Boxtel gaan naar diverse locaties in Nederland, waaronder Drunen, Mook, Zeewolde en Best. Voor veel van deze kinderen en jongeren zijn deze kampen een bijzondere ervaring en zij maken hier dan ook de beste vrienden. ’s Avonds bij het kampvuur worden immers de beste vriendschappen gesloten.

PROTOCOL

Natuurlijk moet er net als vorig jaar rekening worden gehouden met de huidige coronamaatregelen. Scouting Nederland heeft met diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol opgesteld. ,,Het belang van de kinderen en jongeren staat in het protocol voorop. De afgelopen maanden waren door de crisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin – met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven”, stelt Scouting Boxtel. 

KAMPBUBBELS

Met het protocol zijn er echter beperkingen. Zo worden de zomerkampen georganiseerd in ‘kampbubbels’. Binnen dit gebied kunnen alle jeugdleden samen spelen, sporten, eten en slapen, waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Slaapruimtes worden goed geventileerd en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair. Maar de regels betekenen allerminst dat Scouting Boxtel geen geweldige ervaring zal neerzetten voor haar jeugdleden.

Aan de richtlijnen hebben veel instanties meegewerkt. Niet alleen overkoepelende scoutingorganisaties, maar bijvoorbeeld ook het Nederlands Jeugdinstituut en Jantje Beton. Bovendien wordt deze onderschreven door onder andere het Outbreak Management Team, het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

OP DE FOTO: Een houtvuur maken om op te koken. Hoe doe je dat? Nou, zo dus... Scouts kunnen net als vorig jaar ook komende zomer op kamp hun overlevingsvaardigheden in de praktijk brengen. De organisatie kijkt verwachtingsvol uit naar het evenement. (Foto: Scouting Boxtel).