Het oude dal bij de Beeksche Waterloop behoort tot de zeldzame locaties waar nog leembossen te vinden zijn.
Het oude dal bij de Beeksche Waterloop behoort tot de zeldzame locaties waar nog leembossen te vinden zijn. Foto: Arno Braam

Twee organisaties Het Groene Woud zijn samengevoegd

Algemeen Liempde (c) Gemonde (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud en stichting Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn 9 juli gefuseerd. Er is nu één stichting Landschap Het Groene Woud. Voorzitter Jeroen Naaijkens: ,,Je moet de fusie zien als een verbouwing waarbij het werk gewoon blijft doorgaan.”

In feite is de stichting niet zo nieuw, Het Groene Woud houdt zich al jaren bezig met natuurprojecten in het landschap tussen ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Een doelstelling is natuurgebieden als de Kampina, De Mortelen, De Scheeken, Dommeldal en De Geelders met elkaar te verbinden. Maar ook het stimuleren van recreatie en ervoor zorgen dat een fraai landschap economisch ook interessant is, horen bij de taken. Wat veranderd is: de fondsenwervers die geld inzamelen voor projecten, zijn samen met het hoofdbestuur versmolten tot één stichting. Die houdt zich nu dus bezig met het vergaren van inkomsten én het verwezenlijken van plannen.

Het bestuur van de nieuwe organisatie bestaat nu uit voorzitter Jeroen Naaijkens, Ger van den Oetelaar (secretaris/penningmeester), Arjen Simons (Brabants Landschap), Michel van Rooij en Els Aarts-Engbers.

BEEKSCHE WATERLOOP

Een concreet project waar de liefhebbers van natuur en landschap zich de komende tijd voor inzetten, is de Beeksche Waterloop in Gemonde. Dat stroompje is van ecologische waarde voor het landschap. Naaijkens: ,,We organiseren binnenkort een bijeenkomst met Natuurgroep Gestel en andere betrokkenen die deze waterloop een natuurtoekomst willen geven waar Gemondenaren én anderen nog lang van kunnen genieten.” 

OP DE FOTO: Het oude dal bij de Beeksche Waterloop behoort tot de zeldzame locaties waar nog leembossen te vinden zijn. (Foto Arno Braam).