Op deze luchtfoto is te zien dat veel straten in Wittlich vorige week zijn overstroomd. De Lieser bereikte een recordhoogte van 3,60 meter boven het gemiddelde waterpeil. (Foto: Trierischer Volksfreund).
Op deze luchtfoto is te zien dat veel straten in Wittlich vorige week zijn overstroomd. De Lieser bereikte een recordhoogte van 3,60 meter boven het gemiddelde waterpeil. (Foto: Trierischer Volksfreund). Foto: Trierischer Volksfreund

Hoogwater laat flinke sporen na in zusterstad Wittlich

Algemeen Milieu & Duurzaamheid (c) Nieuws (c)

Ook de binnenstad van Wittlich is vorige week zwaar getroffen door overstromingen. In de Duitse jumelagegemeente vielen geen slachtoffers, maar veel winkels en woningen zijn beschadigd. Burgemeester Ronald van Meygaarden heeft ambtsgenoot Joachim Rodenkirch namens de inwoners van Boxtel zijn medeleven betuigd en veel sterkte toegewenst bij het herstel van de schade. 

Net als op veel andere plekken in het Eifel- en Moezelgebied ging het in de nacht van woensdag op donderdag mis. De Lieser, een beek die doorgaans rustig door het centrum van Wittlich kabbelt, veranderde in een woeste rivier die kort na middernacht buiten de oevers trad. Het woelige water verwoestte een tijdelijk geplaatste dam en stroomde ongeremd richting de binnenstad waar veel winkels gevestigd zijn.

HET WASSENDE WATER

De Wittlicher brandweercommandant Stephan Monzel sprak in de Trierischer Volksfreund van een nacht waarin hij met alle beschikbare manschappen de strijd aanbond met het wassende water. ,,De brandweer heeft met een boot vier mensen uit hun huis moeten redden. Veel bewoners waren op de vlucht geslagen. Een aantal van hen werd opgevangen in de aula van het Cusanus Gymnasium. In de binnenstad stonden alle kelders en parkeergarages onder water en werden enkele medische praktijken verwoest.”

De brandweer van Wittlich kreeg bij het leegpompen van kelder bijstand van korpsen uit de omgeving. Monzel: ,,Wat ons deugd doet is dat veel bedrijven in Wittlich ons steunen. Onze mensen worden de hele dag prima verzorgd en getrakteerd op eten en drinken.” Sowieso is de onderlinge hulp in Wittlich snel op gang gekomen. Inwoners die hulp nodig hebben of getroffenen willen helpen, maken gebruik van het online platform ‘Wittlich-Land & Stadt hilft sich’. Daags na de vloedgolf werd Wittlich bezocht door klimaatminister Anne Spiegel van Rheinland-Pfalz. Ze zag dat een in 2018 gebouwde hoogwaterkering niet voldoende was om het water van de Lieser tegen te houden. ,,De extreme regenval maakt ons pijnlijk duidelijk welke gevolgen klimaatveranderingen en temperatuurstijging hebben. Het is zaak voorzorgsmaatregelen te nemen.” Wittlich doet al mee aan Aktion Blau Plus, een bundeling van meer dan duizend projecten die de overlast van hoogwater in de regio moet terugdringen.

ONDER CONTROLE

Burgemeester Joachim Rodenkirch liet deze week weten dat de situatie in Wittlich na een paar hectische dagen weer onder controle is. Hij vertelde dat het waterpeil van de Lieser 3,60 meter hoger stond dan normaal en de binnenstad daardoor volledig overstroomde. ,,Gelukkig is er niemand gewond geraakt”, blikte Rodenkirch terug. ,,De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang. Een eenheid van onze brandweer is inmiddels ingezet in Bad Neuenahr, waar het leed vele malen groter is.”

De schade in Wittlich is aanzienlijk. Door de overstromingen is veel stookolie vanuit kelders in het oppervlaktewater terechtgekomen. In de Georg Meistermann-basisschool kon enkele dagen geen les worden gegeven omdat kelder, begane grond, aula en gymzaal onder water stonden. Volgens woordvoerder Manuel Follmann van de regio Bernkastel-Wittlich hebben docenten geprobeerd te redden wat er te redden viel. ,,Op veel plekken in Wittlich is de stroom uitgevallen. Op plekken waar overstromingsgevaar dreigde, is de stroom uit voorzorg uitgeschakeld”, stelde Follmann in de Trierischer Volksfreund.

Het zwaarst getroffen lijken de ondernemers in de binnenstad van Wittlich. Vrijwel alle winkels stonden enige tijd blank. Ook enkele huisartsenpraktijken werden getroffen. Horecaondernemer Hamdis Yigit runt een café aan de Marktplatz en reageerde onthutst voor de camera’s van Volksfreund TV. ,,Ik heb zoiets in veertig jaar niet meegemaakt. Zandzakken konden het water niet tegenhouden en ik zag mijn zaak voor mijn ogen overstromen. Alles is weg. Heel treurig.” 

JUMELAGECOMITÉ

In Boxtel is ontzet gereageerd op de overstromingen in Wittlich. ,,Veel inwoners hebben vrienden of bekenden in Wittlich en maken zich zorgen”, reageert voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich. ,,Meteen na de eerste berichten over de wateroverlast heb ik burgemeester Joachim Rodenkirch een bericht gestuurd en hem sterkte gewenst. Gelukkig is de situatie weer onder controle. De burgemeester is blij met de steun die hij vanuit Boxtel heeft gekregen.”

Witteveen gaf deze week aan dat de band van het jumelagecomité met Wittlich nog steeds hecht is. ,,Helaas konden door de coronapandemie en alle reisbeperkingen geen wederzijdse activiteiten georganiseerd worden. Bovendien gaan ook in Wittlich veel evenementen die we graag bezoeken niet door. Denk aan de Säubrennerkirmes die voor het tweede jaar op rij is afgelast.”

OP DE FOTO: Cover van huis-aan-huiskrant Wittlicher Rundschau. De voorpagina is gevuld met foto’s van de nachtelijke overstromingen in de stad. (Foto: Marc Cleutjens).

OP DE FOTO: Op deze luchtfoto is te zien dat veel straten in Wittlich vorige week zijn overstroomd. De Lieser bereikte een recordhoogte van 3,60 meter boven het gemiddelde waterpeil. (Foto: Trierischer Volskfreund).

Cover van huis-aan-huiskrant Wittlicher Rundschau. De voorpagina is gevuld met foto’s van de nachtelijke overstromingen in de stad. (Foto: Marc Cleutjens).