Dirigent Peter Spierings in actie tijdens een reünieconcert van Boxtel's Harmonie in 2018. Hij leidt het Laatbloeiersorkest dat in september moet starten in Muziekhuis Boxtel.
Dirigent Peter Spierings in actie tijdens een reünieconcert van Boxtel's Harmonie in 2018. Hij leidt het Laatbloeiersorkest dat in september moet starten in Muziekhuis Boxtel. Foto: Hans van Doorn Fotografie

Orkest voor mensen die alsnog muziek willen leren maken

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Als volwassene denk je zo nu en dan: had ik vroeger ook maar muziekles gehad en een instrument leren bespelen. Vaak gaat zo iemand er van uit dat het te laat is, maar niets is minder waar. Zeker niet bij Boxtel’s Harmonie. De muziekvereniging start in nauwe samenwerking met dirigent en muziekdocent Peter Spierings na de zomervakantie op projectbasis een zogeheten laatbloeiersorkest. 

Om de twee weken wordt vanaf medio september op dinsdagochtend anderhalf uur gerepeteerd door mensen die een blaasinstrument willen leren bespelen. Dat gebeurt – in tegenstelling tot veel andere muziekopleidingen – van meet af aan in groepsverband. Noten leren lezen en én spelen op een dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, trombone, bariton of hoorn gaan er hand in hand, vertelt de in Schijndel woonachtige Spierings. 

De repetities vinden plaats in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. De keuze voor de dinsdagochtend is weloverwogen, zegt de musicus die het initiatief nam voor het projectorkest. ,,Door corona werken mensen steeds meer thuis en kunnen dus makkelijker zelf hun agenda bepalen. We denken dat een muzikale onderbreking van de dagelijkse sleur voor veel mensen een uitkomst is.”

GEEN VOORKENNIS

De muzieklessen worden op een laagdrempelige wijze aangeboden. ,,Mensen hoeven geen muzikale voorkennis te hebben. Het liefst niet zelfs, want dan begint iedereen vanaf nul en dat is voor het werken in groepsverband wel zo prettig”, verduidelijkt Spierings. Mensen die in het verleden wel al eens muziekles hadden, zijn echter ook welkom. ,,Afhankelijk van hun aantal en hun voorkennis, bepalen we in gezamenlijk overleg hoe die het best aan hun trekken komen.” 

Boxtel’s Harmonie stelt de instrumenten en de zaal gratis beschikbaar, geeft voorzitter Paul van Alphen van de muziekvereniging aan. ,,De deelnemers betalen gezamenlijk de kosten van de dirigent en schaffen eenmalig een lesboek aan.”

INSTRUMENTENMARKT

Dinsdag 14 september vindt van 10.00 tot 11.30 uur in het Muziekhuis een instrumentenmarkt plaats. Belangstellenden die zich voor het projectorkest aangemeld hebben, krijgen daar informatie over de verschillende ‘toeters’ waaruit zij hun keuze kunnen maken. En uiteraard kunnen ze die ter plekke ook uitproberen onder deskundige begeleiding. 

,,Sommige mensen zullen al precies weten welk instrument zij willen gaan bespelen; andere zullen helemaal ‘blanco’ binnenstappen, leert de ervaring”, aldus Spierings, die in Boxtel dirigent is van seniorenorkest Buchestelle en de Stripe Big Band. 

Hij zette net voordat de coronacrisis uitbrak ook al een laatbloeiersorkest op in Sint-Michielgestel. Later volgden soortgelijke initiatieven in Schijndel en Veghel. ,,De animo in die dorpen bleek groot. Blijkbaar zijn er toch veel volwassenen die het jammer vinden dat zij als kind geen muziekles kregen óf dat zij hun muzieklessen zijn gestopt. Zeker bij ouders waarvan de kinderen nu een instrument gaan bespelen, merk je dat.”

PLEZIER BELEVEN

Van Alphen merkt op dat in Nederland heel veel geld wordt gestopt in de muziekopleiding voor de jeugd, maar dat er nauwelijks initiatieven zijn voor volwassenen. ,,Terwijl zij voor veel verenigingen heel waardevol kunnen zijn. Het is een bekend fenomeen dat jongeren die zover zijn dat ze kunnen toetreden tot een orkest toch afhaken. Meestal omdat ze elders gaan studeren. Ook bij Boxtel’s Harmonie maken we dat mee. Het is allemaal wel begrijpelijk, maar voor de muziekvereniging ontzettend jammer van de energie die je erin hebt gestopt. Het gebeurt maar zelden dat ze toch weer ooit terugkomen.” 

START IN SEPTEMBER

Het projectorkest Laatbloeiers start als minimaal tien mensen zich ervoor aanmelden. De eerste repetitie staat gepland voor dinsdag 21 september om 10.00 uur, dat is een week na de instrumentenmarkt. Deelname kost vijftien euro per repetitie, inclusief het lenen van een instrument en zaalhuur. Eenmalig dient een lesmethode te worden aangeschaft van circa twee tientjes. Het laatbloeiersorkest repeteert een jaar lang in de even weken (uitgezonderd schoolvakanties). Daarna kunnen de muzikanten in spe bepalen of zij lid willen worden van de harmonie en daar kiezen voor een privé-opleiding. 

Mensen die interesse hebben om mee te doen in het projectorkest Laatbloeiers kunnen zich aanmelden via e-mail: info@boxtelsharmonie.nl.

OP DE FOTO: Dirigent Peter Spierings in actie tijdens een reünieconcert van Boxtel’s Harmonie in 2018. Hij leidt het Laatbloeiersorkest dat in september moet starten in Muziekhuis Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).