...DAVID ANDREAE...
...DAVID ANDREAE...

David Andreae (1942-2021): bevlogen met een hart voor duurzaamheid

Algemeen Nieuws (c)

Hij won in 2010 de Boxtelse duurzaamheidsprijs, zette zich in voor Transitie Boxtel én was een begenadigd zanger. Hij kwam op voor het klimaat en streed voor een beter milieu. Boxtelaar David Andreae overleed donderdag 15 juli aan de gevolgen van kanker. Het boompje dat hij tijdens zijn leven plantte, draagt vrucht, want steeds meer mensen beseffen het belang van duurzaamheid.

Dat planten mag letterlijk genomen worden. David Andreae organiseerde samen met de gemeente al jaren het poten van fruitbomen in openbare plantsoenen. Omwonenden zorgden er vervolgens verder voor. ,,Hij was ook nauw betrokken bij het plan voor het eerste Tiny Forest in Boxtel, in 2020 aangelegd aan de Robert Schumanlaan, in samenwerking met de kinderen van basisschool De Vorsenpoel”, laat het bestuur van Transitie Boxtel weten. 

Mirjam Bemelmans, die David Andreae goed kende, heeft in het mini-bosje een boom voor hem geplant. ,,David was de motor achter de Duurzame Week in Boxtel. Hij heeft echt heel mooie dingen gedaan.” 

Dat onderschrijft Arjen Witteveen namens Fair Trade Boxtel, waar Andreae eveneens bij betrokken was.

De van oorsprong uit het Britse Bramhope afkomstige Andreae was sinds 1975 vegetariër. Hij reed wel auto, maar in een hybride model. Vliegen had hij afgezworen. Voor iemand met Britse wortels heeft dat consequenties. Even snel naar het eiland met een Boeing 747 was er niet bij. 

Behalve voor een groener Boxtel zette Andreae zich ook in voor stichting Klassiek in de Kerken. Hij schreef recensies over de concerten en zong bij gelegenheid ook wel eens zelf. Soms zette hij zijn muzikale talenten zelfs in ten behoeve van duurzame energie. Zo organiseerde hij eens vier concerten om geld in te zamelen voor zonnepanelen op De Schakel, de ontmoetingsruimte van de Protestantse Gemeente Boxtel. In drie daarvan zong Andreae mee.

De panelen kwamen er. Ze zijn niet de enige sporen die de betrokken Boxtelaar heeft nagelaten. Een belangrijk document is de film die hij zelf regisseerde: ‘Een Nieuw Verhaal voor de Aarde’. De film kwam uit in 2012, is gebaseerd op het gedachtengoed van de cultuurhistoricus Thomas Berry, en gesprekken met professor Koo van der Wal en Berry-kenner Elly Verrijt. Het ‘magnum opus’ van Andreae is op YouTube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=Q5bphrEz8JI. Volgens het bestuur van Transitie Boxtel is de film nog zeer actueel: ,,We kunnen hem van harte aanbevelen om eenieder eraan te herinneren wat David ons wilde meegeven.” 

David Andreae werd op tien dagen na 79 jaar.