Afbeelding
Foto: Mirjam Laming

‘Lefgozers’ ronden in anderhalf jaar twee opleidingen af

Algemeen Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

Acht ‘lefgozers’ die werken bij Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) hebben afgelopen week hun diploma’s in ontvangst mogen nemen. Inderdaad, meervoud, want deze groep zij-instromers slaagde in anderhalf jaar tijd zowel voor de opleiding Verzorgende-IG (individuele gezondheidszorg) als Maatschappelijke zorg.  

De deelnemers aan het project Lefgozers hadden bij de start nog geen enkele ervaring in de zorg en kwamen uit verschillende beroepsgroepen. Zo had de een een baan in de horeca en de ander in de vervoerssector. Wat ze deelden was hun zoektocht naar werk waarin ze iets voor een ander konden betekenen. Bij het project zijn verschillende zorginstellingen in de regio aangesloten. Deze groep is de eerste lichting die binnen ZGEM is afgestudeerd. 

Berdine van de Laak uit Boxtel is er daar een van: ,,Ik ben zo blij dat ik dit traject heb gevolgd. Hiervoor werkte ik als medewerker Jeugd bij de gemeente Boxtel. Dat was ook een leuke baan, maar ik miste het gevoel om daadwerkelijk iets te betekenen voor een ander. Wat mij enorm aanspreekt in dit vak is de dankbaarheid van de mensen voor wie ik zorg. Soms kan een kleinigheid iemands dag al helemaal opfleuren. Daar kan ik echt van genieten. Ik merk dat we zowel met het team als individueel echt het verschil kunnen maken.”

De zij-instromers hebben een combi gevolgd waardoor zij twee opleidingen binnen anderhalf jaar hebben afgerond. Zij hebben op een psychogeriatrische afdeling (dementie) of een somatische (verpleeg)afdeling gewerkt. ,,Zo konden zij direct een bijdrage leveren aan de verzorging en het welzijn van onze cliënten”, vertelt Mirjam Laming, adviseur Opleiden en ontwikkelen bij ZGEM. 

Van de Laak is blij met haar keuze om in de zorg te gaan werken: ,,Ik heb geen moment spijt gehad. De andere deelnemers ook niet trouwens. We hebben samen een intensief traject gevolgd en we zouden het iedereen aanraden.”

Het Lefgozer-project loopt nog steeds. Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen of een dag meelopen. Kijk hiervoor op www.lefgozer.nu. 

OP DE FOTO: Vijf van de acht ‘lefgozers’ die afgelopen week hun zorgdiploma behaalden. De Boxtelse Berdine van de Laak (rechts) is er daar een van. (Foto: Mirjam Laming).