Frans van de Zande (links) van het gelijknamige autobedrijf uit Esch overhandigt Herman van der Kamp van de Voedselbank onder meer de sleutels van de nieuwe bus. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Frans van de Zande (links) van het gelijknamige autobedrijf uit Esch overhandigt Herman van der Kamp van de Voedselbank onder meer de sleutels van de nieuwe bus. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

‘Alle uurtjes heb ik over voor dit belangrijke werk’

Algemeen Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Het aantal cliënten bij de Voedselbank in Boxtel groeide in coronajaar 2020 met ruim 30 procent. En daardoor kwam de voorziening in de knel met vervoer. Autoservice Van de Zande uit Esch springt bij: eigenaar Frans overhandigde maandag de sleutels van een bedrijfsbus aan coördinator Herman van der Kamp. ,,Ik ben er deze week al mee naar de Voedseltuin geweest: hij rijdt prima!”

Hoewel het aantal klanten van de Voedselbank in de eerste helft van dit jaar alweer 10 procent lager is, is er nog een behoorlijke plus aan cliënten ten opzichte van voorgaande jaren. Want in coronajaar 2020 groeide het aantal cliënten met een derde. De voorziening aan de Achterberghstraat die gezinnen met een smalle beurs helpt aan gratis voedselpakketten, heeft echter slechts één busje ter beschikking om alles te vervoeren. Extra transportcapaciteit was dan ook hard nodig. 

Dat werd opgelost door Frans en Rianne van de Zande. De eigenaren van het autobedrijf hebben een goede tweedehandse bedrijfsbus gekocht en vervolgens voor een vriendenprijsje verhuurd aan de Voedselbank. De glimlach op het gezicht van Van der Kamp die het vervoer en de opslag coördineert, gaat er voorlopig niet meer vanaf. ,,De regeling is tijdelijk, maar welkom. We hebben zelf een bus besteld, maar door de coronaperikelen laat de levering op zich wachten. We denken dat die pas ergens in november arriveert.”

‘TEAM GAAT ERVOOR’

Er gaat veel tijd zitten in het transporteren van levensmiddelen. Van der Kamp is liefst zo’n 25 uur als vrijwilliger in de weer om alles te coördineren voor het vervoer en de opslag. Niet alleen voor Boxtelse cliënten, maar ook elders in de regio: vier dagen in de week worden die uitgereden. ,,We maken ontzettend veel plezier met elkaar. Het is echt een leuk team dat er voor gaat”, vertelt hij. ,,Achter de geraniums zitten, is niets voor mij. Dan ben ik liever lekker bezig. En voor dit belangrijke werk heb ik al die uurtjes per week graag over.”

Voor de financiering van de nieuwe bus die de Voedselbank heeft besteld, zoekt zij nog donateurs en sponsoren. De stichting moet deze namelijk uit eigen zak betalen. Bedrijven die een bijdrage vanaf 1.000 euro schenken, krijgt een logo op de wagen. Daarnaast zijn nieuwe vrijwillige chauffeurs ook altijd welkom. Melden kan via info@voedselbankboxtel.nl..

OP DE FOTO: Frans van de Zande (links) van het gelijknamige autobedrijf uit Esch overhandigt Herman van der Kamp van de Voedselbank onder meer de sleutels van de nieuwe bus. (Foto: Bas van den Biggelaar).